Popup-Niks-missen-2.png

tips & trucs

Doe de dubbele master

Geniaal? Nee, zo zou Melvin Roest (25) zichzelf zeker niet omschrijven. Toch loopt hij redelijk op schema met zijn drie studies: de master computer science, de master gamestudies (UvA) en het derde jaar van zijn bachelor psychologie. Als hij het kan, kan iedereen het. Zeker met deze tips.

Gewoon doen | Voorrang geven | Vrienden worden met studieadviseur | Cursus volgen | Je natuur kennen | Plan b | Zessen halen | Studievrienden zoeken | Geluk afdwingen | Goed uitkienen | Mores mixen | Anderhalve master

1 Doe het nou maar gewoon

Dat Roest in zijn eerste jaar aan twee studies begon, was behoorlijk impulsief. Voordat hij zich inschreef, ontmoette hij op een feestje een studente die twee studies deed. Zij vertelde hem dat dat prima te doen was. “Ik deed het maar gewoon, in de veronderstelling dat het mis zou gaan. Mijn doel was om één studie te halen. Gek genoeg werd mijn kans daarop groter omdat ik de lat veel hoger ging leggen. Als je nadenkt over de vraag hoe je vier vakken tegelijkertijd moet doen, is het een stuk makkelijker om er in elk geval twee te halen.”

2 Geef één studie voorrang

Om ervoor te zorgen dat je sowieso met een diploma eindigt, is het belangrijk om één studie voorrang te geven. Mocht je een conflicterend rooster hebben, dan weet je welk vak je voorrang moet geven. Mocht je voor beide opleidingen voldoende studiepunten halen, dan is het ook een optie de rangorde af en toe te wijzingen. Roest: “Ik ontdekte dat ik de vakken van mijn tweede studie veel relevanter vond. Toen heb ik het omgedraaid.”

3 Word vrienden met je studieadviseur

Zodra je van het gebaande pad gaat, is het van belang om vrienden met de machthebbers te worden. Sla het mailadres van de studiecoördinator, de studieadviseur én de examencommissie op in je adressenlijst en houd ze op de hoogte van je plannen. Doe dat al in het eerste jaar, als je niet meteen over een bindend studieadvies wil vallen omdat je net bij één studie een puntje te weinig hebt gehaald.

“Met toestemming van de examencommissie kun je rare dingen doen. Zo heb ik de vakken van mijn ene studie als minor bij de andere studie gebruikt. Dat mocht”, zegt Roest.  

Verzet je ook niet als je eens niet je zin krijgt. “Een studieadviseur vond dat ik een extra vak moest volgen omdat het programma anders te licht werd. Geen probleem, ik volg liever een extra vak dan dat ik de adviseur tegen me in het harnas jaag.”

4 Volg een cursus. Of twee

Beschouw jezelf als een student die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. De cursussen die het Centrum voor Studie- en Loopbaan geeft, zijn eigenlijk bedoeld voor studenten met een achterstand. Maar alles wat je daar leert, is ook heel nuttig voor mensen die extra werk willen verzetten. “Ik heb heel veel geleerd van de studieversnellingsgroep. Vooral organiseren en plannen.”

5 Hou rekening met de menselijke natuur. Vooral die van jezelf

Plan je dagen niet extreem vol, maar hou ook rekening met je eigen menselijke falen. Roest: “Ik kan makkelijk vier uur lang een seriemarathon lopen terwijl ik eigenlijk moet leren. Dat geeft niet, ik zorg altijd dat ik nog een vrije avond heb om alles alsnog te stampen.”

6 Maak een plan B. En een plan C

Doe je meerdere studies tegelijkertijd, dan horen tegenslagen erbij. Misschien vallen de tentamens op hetzelfde moment, misschien heb je in één periode twee loeizware vakken die je niet allebei kunt halen. Dat geeft niets, hou er rekening mee. Check wanneer de herkansing valt en of je dan in staat bent om dan het vak alsnog te doen. Focus je vervolgens op het vak dat je per se moet halen om in de volgende periode verder te kunnen.

7 Haal ook zessen

Bepaal per periode wat je studiedoel is. Een vak waarin je later verder wilt gaan, wil je met een hoog cijfer afsluiten. Maar het is geen schande om een minder belangrijk onderdeel met een zes te halen. Bedenk ook waarin je goed bent. Voor een vak dat je waarschijnlijk toch wel haalt, hoef je niet alles op alles te zetten.  Steek die energie in het zware vak dat je die periode hebt.

Onvoldoendes halen is geen drama. Roest: “Soms ben je ergens goed in, soms niet. Dat zegt helemaal niets over jouw capaciteiten in het algemeen.”

8 Zoek studiegenoten met passie

Het hebben van studievrienden is belangrijk. Het hebben van gemotiveerde studievrienden is nog belangrijker. Een beetje onderlinge competitie en groepsdruk helpen je door de momenten dat je het echt niet meer ziet zitten. Hoe herken je studenten aan wie je wat hebt? Dat zijn diegenen met een rauwe passie voor het onderwerp. Wie dat is, verschilt per vak. Praat dus met al je studiegenoten. Die ene stille achterin kan net de expert in een obscure programmeertaal zijn die heel nuttig is om te leren. Of dat altijd feestende meisje blijkt een kenner op het gebied van klinische psychologie. En: slimme studenten vinden het ook heel leuk om hun kennis te delen.

9 Dwing geluk af. Spreek mensen aan

Roest is een fervente fan van het boek The Luck Factor van Richard Wiseman. De clou van het boek is dat je geluk in het alledaagse leven kunt afdwingen door lef te hebben en mensen aan te spreken. Hoe meer mensen je kent, hoe groter de kans dat iemand je met een probleem kan helpen. “De boeken voor een heel moeilijk vak kocht ik tweedehands van een student. Ik vroeg hem of hij iemand kende die me bijles kon geven. Uiteindelijk heeft hij in twee dagen honderd vragen van mij beantwoord en mij fundamentele kennis geleerd. Gratis.”

Hetzelfde geldt voor docenten; hoe stug of nors een hoogleraar ook lijkt, vaak is hij of zij best bereid om een ambitieuze student te helpen. “Toen ik bang was dat ik een bepaald vak niet zou halen, heb ik advies aan de docent gevraagd. Uiteindelijk mocht ik iets later inleveren, waardoor het alsnog lukte. Vaak zie ik tegen zo’n gesprek op, maar valt het heel erg mee.”

10 Kien het goed uit

Er zijn bij alle opleidingen vakken die je niet echt interesseren, die je niet heel diepgravend wil leren. Dan kun je het erop wagen om een samenvatting te leren. Roest: “Een negen halen is dan onmogelijk, maar een zeven of een acht kan wel.” Ook is het handig om te praten met studenten die het vak al met succes hebben afgesloten. “Die kunnen je vertellen of de docent bij de colleges dingen zegt die van belang zijn of dat je ze kunt overslaan.”

Snap je echt niets van een vak en hebben de colleges ook niet geholpen: ga dan op zoek naar ander lesmateriaal. “In een wanhoopspoging googelde ik de auteur van het boek. Hij bleek hoogleraar bij een andere universiteit te zijn en al zijn colleges stonden op Youtube. Met zijn uitleg snapte ik het wel.”

11 Mix de mores

Elke studie heeft zijn eigen spelregels. Bij informatica vallen docenten niet over een spelfout meer of minder, als de achterliggende gedachte van de paper maar klopt. Bij psychologie is het vooral heel belangrijk om een onderzoek gestandaardiseerd te doen en aan te leveren. Gebruik de vaardigheden van de ene opleiding vervolgens ook bij de andere studie. “Bij informatica gebruik ik een programma dat berekeningen automatisch in mijn verslagen zet. Dat kostte veertig uur om te leren, maar hiermee maak ik mijn psychologieopdrachten echt razendsnel. En mijn cijfer valt nu vaak een punt hoger uit.”

12 Twee masters doen is eigenlijk maar anderhalve master

Brieven schrijven aan de examencommissie, gesprekken met docenten en het inplannen van verschillende vakken. Wie meerdere studies tegelijktijdig doet, is ook veel tijd aan de organisatie kwijt. Zie dat niet als verloren tijd. “Dat is ook heel leerzaam, later in het bedrijfsleven zijn dat vaardigheden die van pas komen.”

Met vrijstellingen kun je ook heel wat studietijd besparen. “Als je twee studies doet die in elkaars verlengde liggen, kun je jezelf werk besparen. Zo gebruikte Roest een tweedejaarsvak waarbij hij een scriptievoorstel moest schrijven, als basis voor een derdejaarsvak. “Als je het goed aanpakt, staan twee masteropleidingen gelijk aan het werk voor anderhalve studie.”

Floor Bal

{ Lees de 2 reacties}

Door Emel op 07 juni 2020

Ik ben benieuwd hoe het zit met collegegeld als je naast een master een tweede bacheloropleiding gaat volgen, aangezien dit niet equivalent aan elkaar is. Als ik google op twee studies tegelijk volgen, dan wordt er vanuit gegaan dat je twee masters OF twee bachelors tegelijk wil volgen. Iemand die hier antwoord op weet?

Door Melvin Roest op 25 juli 2020

Toen ik het deed kon je nog mastervakken volgens als je de bacheloropleiding bijna af had. Helaas ken ik de regels van nu niet zo. Wat hieronder staat is wat ik nu zou doen (mits de regels niet zijn veranderd, check het bij de studentenbalie). Het lijkt heel erg op wat ik toen deed:

- Bacheloropleiding volgen en in twee jaar halen (simpelweg meer vakken aanklikken op VUNet en haal ze). Dit geeft speling, omdat je officieel dan een derdejaarsstudent bent. Het geeft ook sympathie omdat mensen zien dat je ambitie hebt. Die sympathie heb je op de gekste momenten hard nodig.
- In de tussentijd inschrijven voor een nieuwe bacheloropleiding. Kies er één -- of twee ;-) -- die je echt wilt volgen. Laat ze eventueel op een laag pitje staan als je liever eerst een master wilt halen.
- De tweede studie regel is in effect want je doet nu twee bachelors naast elkaar (je moet dit wel *elk jaar* navragen bij de studentenbalie en haarscherp de spelregels horen, het kan zijn dat ze het afkappen en dat jij met de gebakken peren zit, risico management is een onderdeel van meer en snel studeren).
- Bachelor diploma aanvragen paar maanden na inschrijving tweede bachelor.
- Tweede bachelor studie aanhouden.
- Inschrijven voor een eerste en tweede master. Dit kun je nu doen, want je hebt al een bachelor gehaald.

Waarschijnlijk kun je dit niet meer doen, want je volgt al een master volgens mij. In jouw geval zou ik voor bachelorvakken inschrijven vanuit een master die daar impliciet toegang voor geeft. Het beste is om masterstudenten van die studie te vragen hoe dat werkt en of ze dat met je uit willen zoeken (dit soort dingen gaan het handigst via de informele route en het zou kunnen dat je mensen moet aanspreken die je niet kent, het hoort erbij).

Nu geef ik wel dit advies, maar bij deze ook een waarschuwing: als ik alles over had kunnen doen dan zou ik na het afstuderen van mijn eerste bachelor (informatiekunde) volle focus gooien op goed kunnen programmeren en meteen beginnen met werkervaring opdoen. Ik had nooit door hoe belangrijk men relevante werkervaring vindt (veel belangrijker).

Ik zou vooral niet focussen op meer diploma's. Wel zou ik daarnaast leuke vakken van verschillende masters/bachelors volgen, en alle saaie vakken links laten liggen ;-)

Ik vind studieoptimalisatie in ieder geval een leuk onderwerp! Dus mocht je erover willen sparren hoe jouw studie geoptimaliseerd kan worden, dan kun je mij bereiken op:
melvinroest apestaartje protonmail punt com

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.