Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

15 september 2022 reacties 2

Woke is niet meer weg te denken

Subtitel

Geeuwen als het over woke gaat? Dat ga ik in de herfsttij van mijn loopbaan aan de VU niet meer meemaken, betoogt universitair docent Wybren Verstegen.

Omdat de bestaande opzet van mijn cursus over de VS me niet meer beviel, ging ik op jacht naar een nieuw handboek. Na lang zoeken vond ik het. Veel aandacht voor het structurele, zo niet onuitroeibare, racisme in de VS, maar ook voor de massale bereidheid van witte soldaten om te sneuvelen voor de afschaffing van de slavernij en andere (democratische) idealen.

Een boek dat ruimte geeft aan de positie en emancipatie van vrouwen, aan die van de arbeidersklasse, aan de Amerikaanse droom, aan het gedonder rond immigranten en, niet te vergeten, de dubbelzinnige rol van de VS in de wereldpolitiek. Ik heb het boek er niet op geselecteerd, maar het bleek geschreven door een vrouw. Daarnaast gebruik ik het werk van een zwarte vrouwelijke historica die op basis van Afrikaanse bronnen beschrijft hoe de verkoop(!) van slaven door Afrikaanse warlords vanuit Congo totaal uit de hand liep: ze verkochten er meer dan vijf miljoen. Voorts artikelen van een Amerikaanse Cherokee die de catastrofale gevolgen van de verspreiding van Europese ziekten onder native Americans in kaart brengt. En ik doceer graag over de grappige kanten van de idolatrie van Amerikaanse mannen, Barack Obama niet uitgezonderd, voor dappere ‘indianen’.

Om in Amerikaanse termen te spreken ben ik een typische WASP. Is deze ‘witte heteroman nog altijd heer en meester’ wanneer hij als doorgeefluik functioneert van het werk van een vrouwelijke vakgenoot? Zou hij daarenboven zoals Joris Luyendijk te rade moeten gaan bij zijn witheid? Schiet toch op! Ik heb een witte studente begeleid die stage liep aan een ‘zwart’ instituut en die bronnenonderzoek deed naar verzet van vrouwelijke slaven in Suriname. Het resultaat vormde de basis van een toneelstuk. Mijn literatuurlijst bevat mannelijke en vrouwelijke schrijvers, witte en zwarte, en ik heb niet geturfd op komaf. Ik selecteer uitsluitend op basis van relevantie en de competentie van de schrijvers. De verschillen tussen die studies zijn erg groot, ook al zijn ze allemaal door historici geschreven. En het zou zomaar kunnen dat ik over de grenzen van gender heen, meer inhoudelijke verwantschap vertoon met mijn vrouwelijke Engelse handboekschrijfster Susan Grant dan met mijn mannelijke Leidse collega in slavernijstudies Piet Emmer.

Minister Robbert Dijkgraaf hoeft zich geen zorgen te maken. Ik zal niet gauw piepen over woke. Sterker nog, de vraag of ik als blanke man gerechtigd ben te doceren over people of colour en of ik wel of niet ‘gecanceld’ dreig te worden, houdt me niet bezig. Toen ik in 1976 geschiedenis ging studeren in Utrecht was er een student in mijn werkgroep die namens de studentenvakbond onderwijs eiste op basis van het marxisme-leninisme. Hij slikte zijn eis in toen wij begonnen te gapen. Maar geeuwen? Dat zal ik als het over woke gaat in de herfsttij van mijn loopbaan aan de VU vermoedelijk niet meer meemaken.

Wybren Verstegen is universitair docent economische en sociale geschiedenis aan de faculteit Geesteswetenschappen.

{ Lees de 2  reacties}

Door Eddie Brendel op 16 september 2022
De Vlaamse auteur Paul Boonefaes, schrijver van het boek "Zwijg! Waarom woke niet deugt", legt in onderstaand uitgebreid artikel met vele verwijzingen uit wat er mis is met woke. https://pboonefaes.substack.com/p/mijn-kritiek-op-hoe-woke-bent-u?r=v5yeq&s=w&utm_campaign=post&utm_medium=web
Door the unfunny jo… op 22 september 2022
Woke functioneert als een dogma. Wie niet woke is wordt gecanceld. De leer van woke is heilig. Dat zie je overal terug, vooral in entertainment. Denk maar een de controverse omtrent Rings of Power waarin volkeren erbij worden gesleept die niet voorkomen in zijn verhalen en people of color (omdat het moet, luister maar naar de actrice in haar interviews). Tolkiens boeken zijn gebaseerd op oude Keltische en Noorse mythologieën. Die gaan verder terug dan de tijd van de Vikingen. Hoeveel gekleurde mensen zal een gemiddelde burger van Engeland/ Brittannia of de noordse landen gezien hebben, in die tijd? Dat ligt dichter bij 0 dan 1. Zo worden oude culturen onderschikt gemaakt aan de woke gedachte. Dat is een heilloos pad. Denk voor de lol even aan de Lysenko affaire toen de doctrine van het socialisme alles dat niet met die gedachte strookte verwierp. Overbodig te zeggen dat de Soviet Unie heel snel hopeloos achterliep. Je kunt mythologieën ook herschrijven en aanpassen aan het dogma. In Noord Korea doen ze dat. En Amazon prime nu dus ook. Alleen omdat een show woke moet zijn. Vikings of Valhalla bracht een gekleurde leidster van Kattegat in beeld. In Nederland zie je het terug in de Sinterklaasdiscussie. Ene mevr. Simons die stellig beweert dat alle witte Nederlanders racisten zijn en schuldig aan het slavernijverleden (als of de gewone man met zijn voeten in de modder ooit meer zag dan de twee/ drie dichtstbij geleden dorpen.) Weet hoe ze dat noemen? Erfzonde. Weet je tegen wie dat ook werd gebruikt? Woke is het tegenovergestelde van inclusie, want het sluit iedereen uit die niet hetzelfde denkt. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Die geeuw is er een van ergernis. Niet van verveling.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.