Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

29 april 2015

Stop antisemitische spreekkoren

Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor het stoppen van antisemitische spreekkoren, vindt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht.

En daar zijn ze weer… de spreekkoren. Nu gaat het niet om supporters van Den Bosch die de donkere speler Altidore van destijds AZ trakteerden op oerwoudgeluiden, maar weer eens om antisemitische spreekkoren. Dit wangedrag bij FC Utrecht gaat via internet de gehele wereld over. The New York Times waagt zich zelfs aan een Engelse vertaling van dat spreekkoor, dat ik hier niet ga herhalen. Overigens gaat het om een bestaand lied dat al meerdere keren ten gehore is gebracht door supporters van andere clubs, zo meldde mij een boze supporter. Een dergelijke reactie heb ik toegevoegd aan het rijtje vergoelijkingen: anderen doen het ook, het is maar een kleine groep, ze weten niet wat ze zingen, het is niet zo heftig bedoeld, het is eigenlijk uitgelokt…. enzovoort STOP! Er zijn géén vergoelijkingen. Er is sprake van een antisemitisch spreekkoor, de gedraging is strafbaar!

In de kiem smoren 

FC Utrecht stelt de spreekkoren niet te hebben waargenomen. Het niet-horen is geen argument, de club had het kúnnen horen. FC Utrecht moet de harde kern supporters goed in de gaten houden. Om spreekkoren in de kiem te smoren en grip te houden op de veiligheid in het stadion.

Wedstrijd stilleggen 

De rechter wijst altijd eerst naar de club zelf. De voorzieningenrechter te Den Haag zei in 2011 over antisemitische spreekkoren bij ADO het volgende: “ADO is de eerstverantwoordelijke om op te treden tegen ongewenste spreekkoren en is daarop ook aanspreekbaar.” Dit betekent niet dat de wedstrijd meteen moet worden stilgelegd. “Het staat een redelijk handelende betaald voetbalorganisatie vrij om alvorens daartoe over te gaan, eerst een aantal andere - minder ingrijpende, maar wel in ernst toenemende - maatregelen te treffen. Pas als dat geen effect heeft, zal uiteindelijk moeten worden overgegaan tot, al dan niet tijdelijke, stillegging van de wedstrijd.”

Meer maatregelen

Na de wedstrijd gaat het om het sanctioneren van de daders en de club (wanneer de club niet voldoende heeft gedaan). De aanklager betaald voetbal gaat aan het werk en kan met maatregelen komen, denk aan het opleggen van een boete aan de club of het spelen van een wedstrijd zonder publiek. De KNVB kan maatregelen nemen tegen de supporters, zoals een stadionverbod. Het Openbaar Ministerie kan overgaan tot strafrechtelijke vervolging en strafrechtelijke stadionverboden opleggen. Er is dus niet één maatregel te treffen, maar een veelheid aan opvolgende maatregelen, die ook nog eens civielrechtelijk, bestuursrechtelijk en strafrechtelijk van aard kunnen zijn.

Krachtdadig optreden

Ook de overheid zal krachtdadig moeten optreden tegen spreekkoren. Zoals de KNVB in 2013 aan toenmalig minister Opstelten schreef in een reactie op de voorgenomen Aanscherping Wet Maatregelen voetbalvandalisme en ernstige overlast: ‘Een geïntegreerde aanpak waarin alle betrokken partijen in de veiligheidsketen hun verantwoordelijkheid nemen, is essentieel bij de bestrijding van deze problematiek.’
De sport kan het niet alleen en de strafrechtelijke vervolgingskant blijft achter.

Maar ik wil niet alleen wijzen naar de clubs en de overheid, want de bestrijding van antisemitische spreekkoren is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. 

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.