Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

21 augustus 2014

Onderwijsinnovatie verdwijnt in de versnipperaar

De ontslagbedreigde Sanne Meeder van het team Onderwijsadvisering VU/UBVU maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van het onderwijs aan de VU: slechts één fte voor onderwijsontwikkeling en innovatie voor de hele universiteit!

“Tot mijn spijt moet ik je meedelen dat jij volgens het voorgenomen besluit van het college van bestuur over de Universiteitsbibliotheek niet direct geplaatst kan worden omdat jouw huidige functie vervalt. Jouw status wordt volgens dit voorgenomen besluit aangeduid als ontslagbedreigd.” Of ik verrast ben? Niet echt. Ik was met babybatical. Toen ik de VU uit waggelde, voelde ik al aan mijn water dat er iets aan zat te komen. Na mijn dijkdoorbraak bevond ik mij samen met mijn collega’s op een snel afbrokkelende ijsschots.

Toekomst zonder innovatie

Het team Onderwijsadvisering wordt per 1 oktober versnipperd over vijf uiteenlopende afdelingen. Weg centrale aansturing, weg synergie, weg bundeling van expertise, weg daadkracht en capaciteit voor onderwijsinnovatie. De voortekenen dat wij in de boekenkast van de Universiteitsbibliotheek (UBVU) gerangschikt werden, zeiden al iets over het toekomstig uitleengedrag. Wat gaat de versnipperaar brengen voor het onderwijs? De VU-slogan luidt: VU is verder kijken! Maar hoe ver ik ook kijk in het reorganisatieplan, de VU lijkt het in de toekomst zonder onderwijsinnovatie te willen stellen.

Idioot veel taken voor één onderwijskundige

In dit plan is welgeteld één fte voor een onderwijskundige met als taak onderwijsontwikkeling en innovatie. Die krijgt het druk op een populatie van circa 25.000 studenten, 12 faculteiten, 48 bachelor- en 89 masteropleidingen. Dit wordt intern factureren per seconde. Verder mag je straks langs vijf loketten voor een digitale toets in de toetstent. Vijf loketten langs struinen; wil je meer specialistisch toetsadvies? Nee, dan ga je niet naar de nog in te richten en door de faculteiten zelf te bekostigen eerstelijns onderwijsadvisering, máár regel je eerst een zak geld bij je baas om tegen uurtje-factuurtje specialistische hulp bij het Onderwijscentrum in te kopen. Een toetsanalyse van gesloten vragen? Ga naar het domein Studentgerichte Ondersteuning, dat binnenkort ook door de reorganisatiemolen gaat, et cetera.

Moordwijf

Ook de paradepaardjes Video in het Onderwijs en de potentiële opvolger van blackboard Next DLO VU en zelfs de werkpaarden zoals Kaltura (multimediaplatform) en Turnitin (digitaal nakijken en collegiale toetsing/peerreview) staan verloren te kleumen in de wei. De kwartiermakers hebben een reïncarnatie bedacht waarin al deze paarden als een enkele medusa in een secretarieel lijf verder kan. Wat een moordwijf! En zelfs het tafelzilver wordt inmiddels al broederlijk verdeeld onder onze zusterorganisaties.

Maatwerkonderwijs

Ik vraag me af of het VU-lichaam straks nog over voldoende weerstand beschikt om de grote onderwijsveranderingen op te kunnen vangen. Denk aan de omslag die nodig is voor persoonlijk maatwerkonderwijs. Innovaties als mooc’s (massive open online course), levenslang en individueel portfolio-onderwijs kunnen net als een ongeboren kind niet tot in het oneindige worden tegengehouden. Op een gegeven moment komt het eruit en krijgen de toekomstige studenten een ruimer aanbod waarin ze zelf bepalen waarin ze hun eigen onderwijseuro’s investeren.

Op welke weide leeft de VU?

Vooraanstaande universiteiten in Amerika zetten hier al heel hoog op in. De evolutierace is daar al lang aan de gang. Elk paard dat nog kan lopen, wordt ingezet. Juist de rol van onderwijskundige onderbouwing bij deze ontwikkeling speelt een cruciale rol. Op welke weide leeft de VU? Met het afstoten van het team Onderwijsadvisering naar de bieb was de ondernemingsraad knarsetandend akkoord gegaan. Maar daarna beet de OR zich als een pitbull vast in ons dossier en legde alsnog een gepeperd onderbouwd negatief advies op het bordje van het bestuur. Hierdoor werd het definitieve besluit reorganisatie UBVU opgeschort tot donderdag 21 augustus. Ben benieuwd wat voor soort bevalling het gaat worden: met of zonder rechter.
En ik dan? Ik snap nu eindelijk het credo van de VU: ze moet verder kijken!

 

Sanne Meeder, team Onderwijsadvisering VU/UBVU

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.