Leenstelsel maakt student armer dan ooit

OPINIE

01 december 2017

Leenstelsel maakt student armer dan ooit

Studenten zijn helemaal niet zo rijk als de media beweren, vindt Bob van Soolingen.

‘Studenten worden rijker’, ‘het beeld van de armlastige student is achterhaald’ en ‘studenten spekken spaarrekening met geld van DUO’. Als je de koppen in het nieuws volgt, zou je haast gaan geloven dat de overheid de basisbeurs weer heeft ingevoerd. Deze nieuwsberichten, naar aanleiding van een Nibud-onderzoek naar de financiële situatie van studenten, waren bijzonder kritisch op studenten en de manier waarop zij met geld omgaan. Studenten van nu zouden niet langer op een houtje hoeven bijten én zouden ook nog geld overhouden om te sparen voor hun toekomst. Daarnaast meldden ze dat steeds minder studenten het een probleem vinden om te lenen.

Hiermee schetsen media een beeld van studenten die nu en in de toekomst op grote voet willen en kunnen leven op kosten van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Het Interstedelijk Studenten Overleg is ontzettend geschrokken van deze berichtgeving en framing. Het is belangrijk om de studiefinanciering ook vanaf een andere kant te belichten.

In 2015 is de basisbeurs afgeschaft. Dit was een politieke keuze. Studenten moesten vanaf dat moment volledig zelf voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie. Een investering in de eigen toekomst werd dit genoemd.

Om te zorgen dat deze groep jongeren deze kosten überhaupt kon betalen, werd het sociaal leenstelsel ingevoerd. De keuze om te studeren betekent vanaf dat moment voor het overgrote deel van de jongeren dat zij schulden moeten maken. Het Centraal Planbureau verwacht dat de gemiddelde studieschuld de komende jaren fors zal stijgen.

Het is onbegrijpelijk dat media beweren dat dit leenstelsel studenten rijk maakt. Het maakt hen ongemerkt armer dan ooit en belast hun toekomst enorm.

Elke cent die geleend wordt, moet na afstuderen netjes worden terugbetaald mét rente. Op dit moment is die rente inderdaad relatief laag. Wat men er echter niet bij vermeldt, is dat deze rente niet vaststaat voor de gehele periode. De rente beweegt mee met de staatsrente en gezien de economische situatie is het goed mogelijk dat deze weer zal stijgen.

Al met al is de invoering van het leenstelsel eerder een molensteen dan een melkkoe voor de studenten. Wat nu? De beste oplossing is het herinvoeren van de basisbeurs. Het ISO was, is en blijft tegen het leenstelsel, maar het is belangrijk direct actie te ondernemen om de huidige studenten al te helpen. In dat kader roept het ISO op tot andere maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van een renteplafond, zodat de student meer zekerheid heeft over de lening waar hij of zij zich aan verbindt. Daarnaast moet de overheid sterk inzetten op betere voorlichting van studenten over de regels én het aanbieden van leenadvies aan studenten. Ondersteun hen bij het maken van deze ongelooflijk belangrijke beslissing in hun leven. Op deze manier wordt de student van vandaag niet het kind van de rekening van morgen.

De auteur is bestuurslid van het Interstedelijk Studenten Overleg.

Bob van Soolingen