Kuitert bestaat niet

OPINIE

05 december 2016

Kuitert bestaat niet

De manier waarop theoloog Kuitert het bestaan van God wegredeneert, bevalt filosoof Jeroen de Ridder helemaal niet.

Naar aanleiding van het interview met de befaamde VU-theoloog Harry Kuitert in de vorige Advalvas ben ik ervan overtuigd geraakt dat Kuitert niet buiten de gedachten van mensen bestaat. Beziet u eens de volgende redenering:

“Dan vragen ze me: maar dat kan toch best, dat er buiten onze gedachten een Kuitert is? Dan vraag ik: wat bedoelt u dan met Kuitert? Nou, een oude VU-theoloog die buiten mijn eigen denken, in de echte wereld bestaat. Dan antwoord ik: maar wat buiten uw denken bestaat, dat denkt u niet. En als u het wel denkt, dan is het uw gedachte.”

Hebt u nu ook het gevoel dat hier iets rammelt? Gelijk hebt u. En zo is het ook met Kuiterts ‘simpel te volgen redenering’ voor de conclusie dat God niet bestaat. Gelukkig maar dat onze studenten tegenwoordig allemaal een academische kern volgen en daar iets kunnen opsteken over zorgvuldig redeneren. Dat behoedt toekomstige VU-theologen en andere vakwetenschappers hopelijk voor dit soort denkblunders.

Jeroen de Ridder is universitair docent wijsbegeerte.

Jeroen de Ridder
hits 6455

{ Lees de 2 reacties }

Nou, Ik zag een foto van Kuitert en ik denk als ik een afspraak maak kan ik hem zelfs te spreken krijg. Volgens mij bestaat hij. Bij God blijft het een kwestie van geloven.

Kan zijn , maar Kuitert heeft wel gelijk. Wen er maar aan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties