Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

06 september 2021 reacties 3

Kom naar het woonprotest

Subtitel

500 euro voor een piepkleine kamer? Nee! Kom op voor het recht op betaalbaar wonen. Ga zondag 12 september naar de Dam en laat jullie horen, aldus SRVU-voorzitter Joep van Dijk.

De universiteit is een wonderlijke plek, vol kansen en mogelijkheden, waar je goede vrienden kunt maken, waar je je interesses kunt verkennen en leert kritisch te denken. Het is niet alleen een instituut om kennis op te doen, maar het biedt ook alle gelegenheid voor persoonlijke ontwikkeling.
De komende jaren gaan jullie, als het goed is, aan de slag binnen de Vrije Universiteit. Dit kan veel meer zijn dan het klassieke riedeltje van informatie stampen, bij een tentamen reproduceren en dan door naar de volgende periode.

Vroeger was dat ook niet het geval, want mensen studeerden langer, en de focus lag minder op het behalen van het bachelor- of masterpapiertje. Nu staat er echter veel meer druk op ons om snel die studie af te ronden, snel aan het werk te gaan en vooral nergens te blijven hangen. Dit is het gevolg van politieke keuzes en dat kan anders.

Politieke keuzes hebben grote invloed op onze situatie. In 2015 werd het leenstelsel ingevoerd en de basisbeurs afgeschaft. Nu groeien de studieschulden met ongeveer 2 miljard euro per jaar.
Daarbovenop komen de huurprijzen: in Amsterdam is de gemiddelde huurprijs voor een piepkleine studentenkamer rond de 500 euro. Bovendien kregen we het afgelopen anderhalf jaar ook nog eens te maken met online onderwijs dat we hopelijk dit jaar weer achter ons laten. Want het is toch een stuk lastiger focussen achter je laptop, en moeilijker om je te herinneren waarom je die studie ook alweer bent gaan doen.

De student is de activist die het verschil kan maken

Door politieke keuzes is de gemiddelde studietijd tegenwoordig veel korter, ervaren jongeren veel meer stress en hebben ze het financieel zwaar. Langer studeren wordt gestraft met torenhoge schuld, en met zo’n schuld wordt het lastig ooit een huis te kopen. Geen prettig vooruitzicht.

Al deze ontwikkelingen, daar hoeven we niet voor te zijn! De universiteit was en is een constante bron van maatschappelijke verandering. De student is de activist die het verschil kan maken. Als we niet diep in de schulden willen komen door het leenstelsel, als we een betaalbare kamer willen huren, als we fysiek onderwijs voorstaan, dan moeten we ons laten horen. We hebben gezien hoeveel het teweeg kan brengen als we een vuist maken. De klimaatprotesten hebben een signaal afgegeven waar politiek en media niet omheen konden. Nu is het tijd dat wij opkomen voor de positie van de student, voor onze positie.

Op zondag 12 september om 14 uur start het woonprotest op de Dam. Daar komen we op voor het recht op betaalbare kamers en huizen. Nogmaals, laat jullie stem horen!
Daarnaast werken we als SRVU nauw samen met NietMijnSchuld, een landelijke beweging tegen het leenstelsel, en zetten we ons in voor de student op andere manieren; denk bijvoorbeeld aan rechtshulp, acties voor fysiek onderwijs, compensatie voor collegegeld. Hierbij geldt natuurlijk hoe meer zielen, hoe meer vreugd, maar vooral hoe meer slagkracht. Sluit je daarom aan. Stuur een mailtje (bestuur@srvu.org) of dm ons op @srvubond. Samen maken we een verschil.  

Joep van Dijk is voorzitter van de SRVU

{ Lees de 3  reacties}

Door Pieter op 06 september 2021
"Vroeger was dat ook niet het geval, want mensen studeerden langer, en de focus lag minder op het behalen van het bachelor- of masterpapiertje." Dat klopt, de focus lag meer op feestvieren en actievoeren op kosten van de samenleving. Gelukkig is al jaren geleden aan deze waanzin een einde gemaakt.
Door Pieter van Rossum op 06 september 2021
Ok boomer
Door Geert op 07 september 2021
Goeie reactie, lekker kort ook.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.