Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

16 augustus 2019

Fietsen zijn vogelvrij verklaard op de VU

Subtitel

Bij het ruimen van fietsen op de VU-campus zijn deze zomer alle redelijke spelregels overtreden, vindt Wan Fokkink.

Is je fiets verdwenen bij de VU? Goeie kans dat dit niet het werk was van een vingervlugge fietsendief, maar van een slijptolgrage campusmedewerker. Mijn ouwe opoefiets is onlangs hetzelfde overkomen. Op vrijdag kreeg ik een lekke band, op maandag stond hij nog (ongelabeld) in de fietsenkelder van het W&N-gebouw, op dinsdag was hij weg. Nergens stond aangegeven dat er was geruimd en ik heb (als een van de weinige trouwe lezers) geen aankondiging gezien in een nieuwsbrief. Navraag leerde dat er desondanks was geruimd, mijn fiets stond op het Uilenplein achter het gebouw van de Medische Faculteit, temidden van zo'n 200 geruimde fietsen. Het merendeel ziet er helemaal niet uit als fietswrak. Zo stond mijn fiets geleund tegen een prachtige fiets die nieuw minstens 500 euro heeft gekost. Helaas bleek mijn kettingslot doorgezaagd. Waarom is een raadsel, want de fiets had met ketting en al versleept kunnen worden, en het ringslot was nog intact.

Bij het ruimen van fietsen op de VU-campus lijkt het redelijk de volgende spelregels aan te houden. In het geval van mijn fiets zijn al deze regels overtreden.

(1) Ruimingen worden breed aangekondigd.

(2) Alleen fietsen die evident lange tijd niet zijn gebruikt komen in aanmerking.

(3) Dergelijke fietsen worden minstens een week voor de ruiming gelabeld.

(4) Alleen gelabelde fietsen worden uiteindelijk geruimd.

(5) Sloten worden alleen opengezaagd als dit nodig is om de fiets te verwijderen.

(6) Er worden borden geplaatst met informatie over hoe eigenaren van verdwenen fietsen navraag kunnen doen alsmede data van ruimingen.

Op de vraag hoe ik kan voorkomen dat mijn fiets opnieuw wordt weggesleept, bleef campusbeheerder Jan het antwoord schuldig. Elke keer als ik naar mijn fiets loop, knaagt de onzekerheid of hij er nog zal staan, en een kettingslot durf ik er niet meer om te doen. Het is een mysterie waarom fietsen vogelvrij zijn verklaard op de VU. De bedoeling is toch juist dat we allemaal met het openbaar vervoer of de fiets naar de universiteit komen? Als campusmedewerkers hun overtollige energie kwijt moeten, laten ze zich dan uitleven op auto's. Roestplekje of deukje in de carrosserie of net buiten het vak geparkeerd? Open zagen die handel en wegslepen. Als de eigenaar zich onverhoopt meldt, kan de auto worden opgehaald op een winderig industrieterrein in Sloten. Dit zal een grote stimulans geven om met trein of bus naar de VU te komen.

Is je fiets in de afgelopen tijd verdwenen, stuur me een email en ik breng je in contact met Jan. Geruimde fietsen worden vijf maanden opgeslagen, dat dan weer wel. En mocht je fiets er niet tussen staan, dan is er ruime keuze aan prima fietsen waarvan de sloten zonder pardon zijn opengezaagd.

Wan Fokkink is hoogleraar Theoretische Informatica aan de VU.

Wan Fokkink

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.