De kamernood in Amsterdam blijft een groot probleem

12 september 2012

De kamernood in Amsterdam blijft een groot probleem

vindt Olav Scholten, voorzitter SRVU

Een kamer vinden is voor studenten in Amsterdam nog steeds een groot probleem, ondanks de positieve toon van het artikel ‘De Amsterdamse strijd tegen de kamernood’ in Advalvas van 12 september. Opmerkelijk is vooral dat het de gemeente zelf is die vooroploopt in het optimisme over de Amsterdamse studentenhuisvesting.

In het artikel stelt Lous Vinken, gemeentelijk coördinator studentenhuisvesting, dat Amsterdam ’echt alles uit de kast haalt’. De plannen van de gemeente om de woningnood onder studenten aan te pakken, zijn voor het grootste deel dan ook gerealiseerd. Toch neemt het kamertekort niet af, het ligt al jaren rond de 10.000! De plannen van de gemeente en de corporaties zijn namelijk gebaseerd op de te verwachte groei van studenten aan de Amsterdamse onderwijsinstellingen. Maar er bestond al een enorm kamertekort en daarin wordt in de plannen volledig voorbijgegaan.

Geen loftrompet

Je kunt wel 9.000 woningen en kamers bouwen en dan de vlaggen al uithangen, maar als er ook 9.000 studenten bijkomen, hoe kun je dan zeggen dat je de bestaande problemen oplost? Het enige wat de gemeente doet, is het probleem niet verder uit de hand laten lopen. Dat het niet gemakkelijk is voor de gemeente en dat ze niet stilzitten, mag gezegd worden. Maar een complimentje geven aan de gemeente is als een complimentje geven aan een chauffeur die levens redt door op tijd een noodstop te maken, maar vooral niet op zat te letten.

Want wié van de lezende studenten of de studerende kinderen van lezende medewerkers kan zeggen dat hij of zij tegenwoordig gemakkelijk een kamer of woning kan krijgen in Amsterdam? Het zullen er weinig zijn. Voor een student die de hatelijke langstudeerboete niet wil betalen en binnen vijf jaar afstudeert, is het vinden van een woning of zelfs een kamer in het centrum van Amsterdam niet realistisch.

Huren stijgen

In de jaarlijkse kamernoodinventarisatie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) hebben de woningcorporaties DUWO en de Key het respectievelijk over wachttijden van 42 en 72 maanden, de hoogste van Nederland. Daarnaast laat de LSVb zien dat het kamertekort stabiliseert in plaats van afneemt, en ook dat de prijzen verder stijgen. Veel studenten moeten nog steeds via-via aan een kamer komen, maar niet iedereen heeft toegang tot die kanalen en illegale onderhuur, voor studenten vaak de enige mogelijkheid om aan huisvesting te komen, wordt door de gemeente keihard aangepakt.

Het op jezelf gaan wonen in de stad waar je studeert, is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van studenten. Als ze gedwongen thuis of buiten de stad moeten wonen, is dat een verdere verschraling van het hoger onderwijs.

De gemeente moet dus flink doorbouwen en er geen genoegen mee nemen dat studenten langer dan een jaar moeten wachten om een kamer in een buitenwijk te kunnen krijgen. Het hoeven niet allemaal zelfstandige woonruimtes te zijn. Studenten willen best een keuken delen en ze hoeven ook niet allemaal in de Jordaan te wonen. De populariteit van de complexen met containerwoningen in troosteloze omgevingen als de Wenckebachweg, de NDSM-werf en de Houthavens laat dat zien. En je zult ook geen student horen klagen dat een woning over vijf jaar gerenoveerd wordt en dat hij of zij er dan uit moet, studenten wonen zelden zo lang op dezelfde plek. De gemeente is op de goede weg, maar het is nog lang geen tijd om de loftrompet te steken, laten we dat dan ook niet doen op de VU.

Olav Scholten

{ Lees de 2 reacties }

SRVU Studentenbond.

www.srvu.org
www.vustudentendok.nl

is een gemeente op de goede weg wanneer ze een project als The Student Hotel ondersteunt ?

Met The Carlyle Group als achterliggende http://www.ublad.uu.nl/WebObjects/UOL.woa/1/wa/Nieuws/archief?id=1037190 investerings bank zou je daar toch een ? bij moeten durven zetten. Zie deze VPRO-documentaire