Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

15 januari 2018

Bied alle studenten ondernemerschap als vak aan

De VU zou toegespitste vakken over ondernemerschap moeten aanbieden in alle opleidingen, vindt Enno Masurel.

Onderwijs op het gebied van ondernemerschap was lange tijd exclusief de zaak van economen en bedrijfskundigen. Logisch, want het is een van de belangrijkste studieonderwerpen van economen en bedrijfskundigen. Het is echter een stuk minder logisch als je kijkt naar de praktische toepassing van ondernemerschap, zoals het starten van een eigen bedrijf of het stimuleren van ondernemend gedrag van mensen in loondienst.

Al een aantal jaren is er vanuit andere studierichtingen vraag naar onderwijs op het gebied van ondernemerschap. Het gaat hierbij met name om keuzevakken in de master. Veel bachelorstudenten willen geen minor ondernemerschap doen omdat deze een zesde van hun totale bachelor opslokt. En dat is veel als het onderwerp inhoudelijk niet direct aansluit bij je bachelor. Daarvoor hebben we een oplossing gevonden: het keuzevak entrepreneurship in de master (6 studiepunten). 

In 2017 rondden ruim honderd studenten een van de drie keuzevakken entrepreneurship af: entrepreneurship for physicists, entrepreneurship in data science and analytics en entrepreneurship in human movement sciences. Deze drie vakken gaan uit van hetzelfde format, maar zijn speciaal toegespitst op de betreffende studierichtingen. Daarnaast werd ook nog het bachelor keuzevakje ‘de ondernemende tandarts’ gegeven. En in het komend studiejaar komt het vak entrepreneurship in artificial intelligence and computer sciences erbij.

Bij deze keuzevakken staan drie dingen centraal: overdracht van academische kennis, ontwikkeling van ondernemende vaardigheden en het uitwerken van een innovatief idee in de richting van de markt. Overdracht van academische kennis heeft bijvoorbeeld betrekking op het uitleggen van modellen om het gedrag van ondernemers te analyseren. Bij de ontwikkeling van ondernemende vaardigheden gaat het om bijvoorbeeld netwerken. Voor het uitwerken van een innovatie uit de desbetreffende discipline gebruiken we een eigen versie van het Business Model Canvas. Een van de onderdelen daarvan is dat de studenten ook een maatschappelijke paragraaf moeten maken, om te laten zien hoe zij omgaan met maatschappelijk verantwoord ondernemen, ofwel de balans tussen people, planet en profit. Daarnaast moeten de studenten nadenken over bescherming van hun innovatie tegen concurrenten. 

De vraag is waarom niet elke studierichting haar eigen keuzevak entrepreneurship heeft. Er zijn eigenlijk alleen maar goede argumenten om dit keuzevak in elke master aan te bieden, zoals extra oriëntatie op de arbeidsmarkt en valorisatie van kennis. Hierbij kan het eerder genoemde format worden gebruikt. Uiteraard moeten er inhoudelijke aanpassingen worden verricht voor de specifieke discipline, maar dat is geen probleem. Ook een flexibele inpassing in het studieprogramma is goed mogelijk: zo hebben onze keuzevakken entrepreneurship verschillende looptijden, in verschillende periodes. Belangrijke voorwaarden voor het succes van deze vakken zijn de betrokkenheid van de betreffende studierichtingen, met name van de top, en de beschikbaarheid van minimaal één medewerker die actief meedoet in het vak.

Waar wachten we nog op? Wordt de VU de universiteit die ondernemerschapsonderwijs in elke studierichting verzorgt? Op deze manier kan de VU een belangrijke stap zetten op het gebied van ondernemerschap, innovatie en valorisatie.

De auteur is hoogleraar duurzaam ondernemen bij de School of Business and Economics. Zijn specialisatie is onderzoek en onderwijs op het gebied van innovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de levenscyclus van ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. 

 

Enno Masurel

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.