Opinion

‘Met fatshaming sla je de plank mis’

Het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gewicht is veel complexer dan 'gewoon even’ beginnen gezonde keuzes te maken, vindt VU-hoogleraar Peter-Ben Smit.

‘Er is meer dan een verpleeghuisbed’

De roep om meer verpleeghuisbedden lijkt logisch, maar is het niet, betoogt VU-hoogleraar Marcel Canoy.

 

'Ook Afrika moet meebetalen aan schadevergoeding voor slavernij'

Niet alleen de grote Nederlandse concerns hebben geprofiteerd van de slavernij. Ook Afrikaanse machthebbers verdienden er royaal aan, vindt VU-docent Wybren Verstegen.

Investeer meer in medezeggenschap

Mag het een onsje meer zijn? De VU moet haar medezeggenschap beter faciliteren, vooral op facultair niveau, stelt OR-lid Adriaan Overbeeke. Hij denkt dan aan voldoende tijdscompensatie én aan ambtelijke ondersteuning.

Inburgeringswet zadelt nieuwkomer met hoge schuld op

Nederland is veel harder voor inburgeraars dan andere landen, vinden VU-hoogleraar Betty de Hart en haar Nijmeegse collega's Kees Groenendijk en Ricky van Oers.

 

Studenten haken af als hun studie opleidt voor 'de markt'

Universiteiten zijn niet voorbereid op de klimaatramp die ons wacht. Dat demotiveert studenten, vindt UMC/VU-hoofddocent Petra Verdonk.

Joden, verenig u tegen antisemieten

Zionisme en assimilatie, orthodoxie en secularisatie verdelen joden in Nederland. Nu antisemitisme zo ‘gewoon’ wordt, is het zaak samen op te trekken, vindt antropoloog Danielle Braun.

Shell verdient onze wetenschap niet

Universiteiten moeten hun banden met Shell subiet verbreken, vinden de VU-docenten Petra Verdonk en Hans Ossebaard.

Samen schreeuwen versterkt de boodschap

Wanneer universiteiten en studenten samenwerken, wordt de boodschap naar Den Haag alleen maar krachtiger, vindt USR-voorzitter Joep van Dijk.

 

Koester onze christelijke achtergrond

We moeten niet mopperen over de verplichte Bijbelteksten bij academische plechtigheden, vindt emeritus hoogleraar Martien Brinkman. ‘Zo kunnen we kleur blijven geven aan het academische debat.’

Popup-Niks-missen-2.png