Opinie

Verplichte bedenktijd bij abortus is motie van wantrouwen jegens de vrouw

Het D66-voorstel om de wettelijke vijf dagen bedenktijd bij abortus af te schaffen, doet eindelijk recht aan de beslissingsbekwaamheid van de vrouw. Het zijn steeds weer mannen die zich zorgen maken of vrouwen wel de juiste keuze maken, stellen VU-docent Rosanne Michielsen en antropoloog Minke van Oeffelt.

Academici zijn niet de mythische superhelden die ze moeten zijn

VU-onderzoeker Katinka van der Kooij ondervindt aan den lijve hoe hoog de tol is die van wetenschappers wordt geëist, en ziet dat de academische cultuur naar de dokter moet. ‘Een recept van 1,1 miljard, zoals becijferd door PwC, zou een mooi begin zijn.’

Een huurmaximum lost de woningcrisis echt niet op

De overheid moet de woningmarkt zeker niet helemaal vrij laten, stelt VU-hoogleraar Hans Koster. Maar sommige maatregelen werken averechts.

'Nu doorpakken' is met afstand de leegste CDA-leus ooit

Goed nadenken gaat het CDA helpen, nihilistische marketeers niet, vindt VU-hoogleraar Govert Buijs.

Wetenschapscommunicatie is geen meningenspelletje

Verspreidde Hugo de Jonge nepnieuws over vaccins? Helemaal niet, vinden medisch journalist Aliëtte Jonkers en arts-onderzoeker Bernard Leenstra.

Laat huisartsen bepalen of AstraZeneca mag

Huisartsen kunnen het beste beoordelen of hun patiënt gebaat is bij een AstraZeneca-vaccin, vindt VU-hoogleraar Raymond Gradus. Laat hen samen met hun patiënt de afweging maken.

Zuivering van algoritme verhult juist vooroordelen

Etniciteit niet meer gebruiken als risicofactor? Het klinkt zuiver, maar kan zich volgens Ylja Remmits en hoogleraar Sander Klous als een boemerang tegen de algoritmemaker keren.

Half miljard euro voor zelftests gaat universiteiten niet redden

In het beste geval lijken de zelftests niet meer te zijn dan een pleister voor de coronacrisis in het hoger onderwijs. Dat geld kan de overheid veel beter besteden, vindt Nour Khamis.

De witte heteroman is nog steeds heer en meester

De vrije meningsuiting op de academies zou bedreigd worden door diversiteitsbeleid en 'woke culture'. Dit is aperte onzin, vindt Peter Breedveld.

Aanpak armoede moet niet op formatie wachten

Wacht niet op de kabinetsformatie om de kwetsbare burgers te helpen die nu door corona worden getroffen, schrijven Sandra van Dijk en VU-hoogleraar Marcel Canoy.

Popup-Niks-missen-2.png