Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 28 juli 2017

Zomernieuwtje: negen Veni's voor VU en VUmc

Dat is goed nieuws als je vol verwachting onder een palmboom op een Thais eiland ligt: horen dat je een Veni-beurs hebt gekregen. Negen VU- en VUmc’ers kregen deze week de blijde boodschap.

Ze mogen de komende vier jaar hun eigen onderzoek opzetten en uitvoeren (en maken statistisch gezien daarna ook weer meer kans op beurzen, weten we inmiddels). In totaal reikt NWO dit jaar 154 Veni-beurzen uit.

Nieuwe technologie

Aan de VU gaat het om de volgende onderzoeken. Liubov Amitonova gaat nieuwe manieren ontwikkelen om met glasvezeltechnologie diep in weefsel te kijken. Simon Boehme bestudeert met lasers warmteprocessen op de nanoschaal om onder andere zonnecellen en LED’s te verbeteren. En Sicco Brandsma gaat onderzoeken welke giftige stoffen lekken uit gerecyclede producten en hoe dat te voorkomen is.

Verder onderzoekt Cristiano Giuffrida technieken om automatisch en veilig software te updaten met minimale impact op de activiteiten van zowel de gebruikers als de apparatuur. En Marije Verhage gaat kijken hoe de kwaliteit van de ouder-kindrelatie samenhangt met hoe ouders op hun eigen jeugd terugkijken.

Gezondere keuzes

Ook het VUmc krijgt vier Veni-beurzen. Sarah Derks zoekt nieuwe manieren om maag-slokdarmkanker te behandelen. Emiel Hoogendijk hoopt met zijn onderzoek gezondheidsachteruitgang bij kwetsbare ouderen te kunnen voorkomen. En Joreintje Mackenbach wil weten hoe je de voedingsomgeving zo kunt aanpassen dat mensen gezondere eetkeuzes maken.

Tot slot kijkt Lynn Bar-On in een gedeeld project met de KU Leuven bij kinderen met cerebrale parese hoe spasmen en stijfheid ieder voor zich de beweging van de gewrichten beperken.

Marieke Kolkman

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.