Popup-Niks-missen-2.png

Arbeidsmarkt 12 augustus 2015

Wie wordt de eerste topvrouw van de VU?

De VU doet het niet slecht als het gaat om het leveren van topmannen. Dat blijkt uit een onderzoek van NRCQ. Maar de grootste kans om bestuurder van een groot bedrijf te worden, heb je als je in Rotterdam gaat studeren.

Geen enkele vrouw

Van de 250 onderzochte Nederlandse bestuurders bij belangrijke beursgenoteerde bedrijven komen er veertien van de VU. VU-alumni zitten onder meer in de top van Boskalis, ING en Philips, zo blijkt uit het onderzoek. Pijnlijk punt: er staat geen enkele vrouw op het lijstje.

Rotterdam op kop

Rotterdam leverde 26 bestuurders. En Groningen 17. En hoewel de VU met zo’n 30.000 studenten in totaal groter is dan Rotterdam (22.000 studenten), is de economische faculteit in Rotterdam flink groter. En economen of bedrijfskundigen worden nu eenmaal vaker topman of –vrouw dan antropologen of scheikundigen.

Buitenland werkt

Ook populair onder de ceo’s zijn buitenlandse opleidingen: lukt het niet via de VU, dan kun je het altijd nog proberen met een master aan Harvard, Insead of de London School of Economics.

Welmoed Visser