Werkdruk nog lang niet overal besproken

Campus  13 april 2018

Werkdruk nog lang niet overal besproken

“Er gebeurt teleurstellend weinig met de werkdrukmatrix”, zegt Houkje Vlietstra, lid van het lokaal overleg van de vakbonden met het VU-bestuur tijdens de FNV-VU-lunchbijeenkomst van donderdag.

In eerste instantie pakte de VU de cao-afspraak om iets aan de werkdruk te doen voortvarend op. Eind vorig jaar maakte de universiteit samen met de lokale vertegenwoordiging van de vakbonden een zogenaamde werkdrukmatrix. Daarin staat per mogelijke oorzaak van te hoge werkdruk beschreven hoe die op verschillende niveaus aangepakt kan worden. Denk aan onrealistische taakstellingen, gebrek aan betrokkenheid van de leiding of baanonzekerheid.

Enthousiaste werkgroep

Vlietstra: “Voor zover we nu weten zijn alleen enkele bèta-afdelingen er echt mee aan de slag gegaan. Ze hebben hun eigen punten aan de matrix toegevoegd, wat ook de bedoeling was. Bij IT is enthousiast een werkgroep werkdruk ingesteld, maar daarvan is nog niet veel vernomen. En bij de UBVU is onder andere afgesproken dat ze geen mails meer mogen sturen in de avonden. Zelfs bij HRM zijn er alleen nog maar afspraken gemaakt om ermee aan de slag te gáán.”

Vlietstra spoort medewerkers aan om zelf in hun teams en afdelingen de hoge werkdruk op de agenda te zetten. “Het is niet alleen een verplichting voor de universiteit, we moeten het ook zelf doen.”

De onderdeelcommissie van IT laat weten dat de werkgroep op basis van de matrix zes thema's heeft voorgelegd aan de medewerkers en de bevindingen momenteel verwerkt in een rapport.

Marieke Kolkman

{ Lees de 1 reactie }

Mogelijk is Houkje optimistischer ingesteld dan ik, en daardoor sneller teleurgesteld, maar ik zie dit toch eerder als een glas half leeg, glas halfvol-kwestie. Werkdruk is een thema dat al vele jaren speelt. Het aanpakken ervan is ook niet een kwestie van even de schouders eronder en klaar. Zelf vind ik het juist positief dat er nu op tal van plaatsen wordt gepraat over het aanpakken van werkdruk. Lang nog niet overal, maar iedere plek waar het gebeurt is er één.
Kan er nog veel meer gebeuren? Natuurlijk. Ik ondersteun de oproep van Houkje om het onderwerp vooral ook zélf op de agenda te zetten van harte. Ga niet op een ander zitten wachten. Stel het aan de orde bij een werkoverleg, kaart het aan bij de onderdeelcommissie, breng het ter sprake tijdens de lunch. Wat moet er gebeuren, wat kun je zelf doen om dat voor elkaar te krijgen en wie kan je daarbij helpen?