Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 maart 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Stefanie van Esveld met een VR-bril

Virtual reality tegen hoogtevrees

Het klinkt ideaal: hoogtevrees thuis op de bank aanpakken. Dat is het plan van Tara Donker, onderzoeker bij klinische psychologie.

Donker ontving een NWO-beurs om daarmee de effectiviteit en haalbaarheid van een app voor mensen met hoogtevrees te onderzoeken. “Voorheen kregen mensen met hoogtevrees een speciale therapie waarbij ze langzaam aan hun angst blootgesteld werden. Maar sinds 2014 wordt de behandeling niet meer vergoed.” Dat is zorgwekkend omdat patiënten met een fobie een hoger risico op angststoornissen en een depressie lopen. 

Knikkende knieën

Tara Donker en haar onderzoeksassistent Stefanie van Esveld zoeken nog deelnemers voor het onderzoek. “Het gaat om mensen die last hebben van hoogtevrees. Diegenen die zich bij ons aanmelden, weten ook dat hun angst overdreven is.” Ze durven bijvoorbeeld de lift niet in, weigeren om vrienden op de vijftiende verdieping te bezoeken of zijn doodsbang om over een trap met een rasterpatroon te lopen.

Simulatie

In de app krijgen deelnemers eerst uitleg over fobieën en over strategieën waarmee ze hun angstgedachtes te lijf kunnen. Met behulp van een virtualrealitybril kunnen ze verschillende spelletjes doen waarbij ze telkens in een engere situaties terechtkomen. Zo moeten ze in een simulatie  voorwerpen zoeken op de bovenste rij van een theater of zelfs over een hangende voetgangersbrug tussen twee bergen lopen. Hoewel de deelnemer gewoon thuis is, is de simulatie goed genoeg om zwetende handjes te veroorzaken.

Bovenop een kraan

Om geschikte beelden te maken, gaat het team van Donker zelf de hoogte in. Zo zaten ze zelf op het dak van een flatgebouw van 22 verdiepingen en bovenop een kraan van vijftig meter. Daar werden over de rand bungelende benen gefilmd. “Dat maakt het extra eng.”

Het is de bedoeling dat de app over een tijdje voor een paar euro op de markt komt. Aanmelden voor het onderzoek kan via de website https://www.0-phobia.nl.

Bibberende benen van dit bericht gekregen? Donker en Van Esveld zoeken nog deelnemers met een beetje of veel hoogtevrees die de app willen testen. Het programma duurt drie weken. Deelnemers krijgen een VR-bril thuisgestuurd. Aanmelden kan via www.0-phobia.nl.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.