'UvA heeft kapsones, VU is te bescheiden'

Campus  6 januari 2014

'UvA heeft kapsones, VU is te bescheiden'

Niet dat er plannen zijn voor een fusie van de VU met de UvA, maar Harmen Verbruggen, die er na tien jaar mee ophoudt als decaan van de economische faculteit, zegt in Het Parool nog eens nadrukkelijk dat zo’n fusie géén goed idee is.

Het cultuurverschil is te groot, volgens Verbruggen. 'De UvA is altijd licht anarchistisch geweest, met zekere kapsones. De VU is degelijk, met mensen die soms misschien te bescheiden zijn.'

Krachten bundelen

Samenwerking tussen de beide universiteiten vindt Verbruggen wel een goed idee. Hij is ook vóór een fusie tussen de bètafaculteiten van de VU en de UvA. 'Juist de bètastudies hebben het moeilijk voldoende studenten te vinden. Dan is het verstandig de krachten te bundelen als je ook internationaal een rol van betekenis wilt blijven spelen.'

Maar zijn eigen faculteit moet volgens Verbruggen niet met de economische faculteit van de UvA fuseren, want dat zou een te grootschalig instituut opleveren.

Meer zelfvertrouwen

Amsterdam is volgens de econoom groot genoeg voor twee concurrerende universiteiten. Concurrentie houdt de beide universiteiten volgens hem ‘scherp’.

Eerder al noemde Verbruggen de VU in een voordracht ‘de oliebollen aan de De Boelelaan.’ Dat viel niet in goede aarde bij de nieuwe voorzitter van het college van bestuur, Jaap Winter. Die wil dat de VU wat meer zelfvertrouwen gaat uitstralen.

Lees hier een interview in het recentste nummer van Advalvas, waarin Verbruggen terugblikt op zijn decaanschap.

Peter Breedveld

{ Lees de 1 reactie }

De VU past slechts bescheidenheid na een bestuurscrisis, een omstreden bezuinigingsoperatie, wegzakken in peilingen, het VUmc-Eyeworks debacle, en fraudegevallen als Stolk, Bax en, heet van de naald, Nijkamp. Eenvoudigweg doen of er niets is gebeurd, en het de mond snoeren van dissidenten in Ad Valvas, blijkt niet te helpen om een beroerd imago te herstellen.