NIEUWS

Campus 20 maart 2017

Studentenraad wil uitbreiding gebedsruimte

reacties 23

De universitaire studentenraad wil uitbreiding van de islamitische gebedsruimte op de VU-campus. De huidige gebedsruimte, die in 2014 werd geopend, is alweer te klein.

Dat schrijft de usr op haar Facebookpagina. “Er is ruimte voor ongeveer dertig personen, maar tijdens het vrijdaggebed is de drukte veel groter”, zegt raadslid Zakaria Nafid tegen Advalvas. Het aantal biddenden ligt dan rond de tachtig. “Dat is niet hygiënisch, maar belangrijker is dat het niet veilig is.”

Door de week mogen moslims hun gebeden spreiden, zodat er nooit meer dan dertig mensen tegelijk in de ruimte zijn. Op vrijdag is er echter een verplichte tijd waarop ze het gebed moeten bijwonen.

Ruimte sluiten

Als oplossing denkt de usr aan het inrichten van een tijdelijke extra ruimte op vrijdag in het Wis- en Natuurkundegebouw, waar inmiddels veel ruimtes leegstaan (vanwege de verhuizing naar het nieuwe O2-gebouw en het nieuwe NU-gebouw - PB), of in het VU-hoofdgebouw. De usr heeft het probleem aangekaart bij verschillende instanties aan de VU, maar pas in juni staat het op de agenda van een openbare vergadering met het college van bestuur.

Nafid moet er niet aan denken dat bijvoorbeeld de brandweer de ruimte zou sluiten vanwege het veiligheidsrisico op vrijdag. “Die gebedsruimte is een belangrijke bijdrage aan de VU-trots. Ik durf te stellen dat de VU niet zonder die gebedsruimte kan, als het gaat om het binden van studenten.”

Diversiteitscoördinator

De verantwoordelijke personen, waaronder diversiteitscoördinator Wim Haan, konden nog geen commentaar geven.

Een interview met Nafid over de gebedsruimte verschijnt deze week in de nieuwe Advalvas.

Peter Breedveld

{ Lees de 23  reacties }

hits 9
Door Henk op 20 maart 2017

Het lijkt me beter de ruimte gewoon te sluiten. Religie doe je thuis of in de moskee, niet op de universiteit.

Door Nathanael Korfker op 20 maart 2017

Henk: de VU is een universiteit die itt andere universiteiten wel openstaat voor religie en stelling inneemt tegen het idee dat religie iets is los van de universiteit.

Door Karel Laagland op 21 maart 2017

@Henk: deze agressief seculiere houding doe je maar thuis of ergens op een onbewoond eiland waar religie niet voorkomt. De VU is een voorbeeld en een pionier te noemen als het aankomt op het apprecieren en faciliteren van religie op een evenwichtige en gezonde manier in het publieke domein.

Door Ingrid op 21 maart 2017

Universiteiten horen juist seculier te zijn.
Religie staat in alle opzichten lijnrecht tegenover wetenschap. Het feit dat toegegeven wordt aan dergelijke zaken is ronduit belachelijk en voegt niks toe aan de onderwijseconomie die Nederland hanteert.
Daarnaast meet men opnieuw met twee maten, waarom wel een islamitische gebedsruimte maar geen christelijke? Moet er voor elk geloof een eigen gebedsruimte komen? Of is het geloof van de vrede weer eens verheven boven alle andere regels?
Daarnaast spreekt dit artikel over het "binden" van studenten. Opmerkelijk, volgensmij zijn maar een select aantal studenten welkom in een dergelijke ruimte.

Door Ruben Zandstra op 21 maart 2017

@Karel: Deze agressief cultureel marxistische houding bewaar je maar voor thuis of op een onbewoond eiland.

Door Peter Sneedveld op 21 maart 2017

Religie op een plek waar ze claimen wetenschap te bedrijven. En dat in de 21ste eeuw. VU zet zich weer eens genadeloos voor schut.

Door Waldo op 21 maart 2017

@Ingrid: Een universiteit hoort helemaal geen rol in het appreciëren en faciliteren van religie te hebben. Daar zijn de religies zelf verantwoordelijk voor.

Door Fred op 21 maart 2017

De universiteit is geen moskee. Bidden doen ze maar in hun thuis en niet van onze belastingcenten. Pure provocatie.

Door mike op 21 maart 2017

VU faciliteert segregatie en ongelijkheid. Schandalig. Daarnaast praktiseren van religie is uberhaubt absurd op een universiteit

Door Peter op 21 maart 2017

Denken de voorstanders van gebedsruimten van universiteiten soms dat er in Moskeeën óók ruimte geboden wordt voor kritisch (universitair) denken?
Nou, vergeet dat maar!

Die continue discussie over de islam maakt dat ik mij in die religie heb moeten verdiepen. Daardoor weet ik nu onder andere dat de opmerking "Op vrijdag is er echter een verplichte tijd waarop ze het gebed moeten bijwonen." gewoon niet waar is: het is vrijwillig, en voor moslims in islamitische landen geldt die regel ook niet. Zowiezo kunnen ze alle gebeden overslaan, en die op een geschikt moment inhalen.

Belangrijker is echter helemaal niet mee te gaan in wat voor religieuze denktrant dan ook, maar religie buiten de deur van de universiteit te houden.

Religie kun je uiteraard wel bestuderen aan de universiteit, maar dan moet er wel afstand tot het subject gehouden worden: religie dient bestudeert te worden zoals je bijvoorbeeld het gedrag van kikkers bestudeert.

Door Geloof is iets moois op 21 maart 2017

In mijn geloof is het een gebod om elke dinsdagmiddag om kwart over een in een gebedsachtbaan te stappen die minstens twee keer over de kop gaat. Kan de VU daarvoor zorgen zodat ik mijn geloof met respect kan belijden?

Door rene op 21 maart 2017

koekoek jonguh

Door Karel Martel op 21 maart 2017

Vrijheid van religie betekent vrijheid VAN religie. Een instituut dat staat voor wetenschappelijk onderzoek zou zich niet moeten laten knechten door een middeleeuwse ideologie.

Door Wim op 21 maart 2017

Vrijheid van religie is een groot goed, en één van de kernwaarden van de VU. Respect voor de VU dat zij de ruimte bieden hiervoor. Ik merk er zelf niks van, en ze storen niemand. Dus prima wat mij betreft.

Door Wim op 21 maart 2017

Vrijheid van religie is een groot goed, en één van de kernwaarden van de VU. Respect voor de VU dat zij de ruimte bieden hiervoor. Ik merk er zelf niks van, en ze storen niemand. Dus prima wat mij betreft.

Door Nathanael Korfker op 21 maart 2017

Ik zie dat de trollen weer eens de AdValvascommentaarsectie hebben bereikt. De VU is nl van oudsher een universiteit die ruimte biedt voor de confessionele inslag bij de wetenschap. Deze confessionele inslag heeft zelfs bijval gekregen middels de onderzoeken van Latour, waaruit bleek dat geen enkele wetenschap vrij is van de achterliggende gedachtestructuren van de wetenschappers. Er kan geen wetenschap gedaan worden zonder oordeel, zonder achterliggende levensbeschouwing. Seculiere universiteiten zijn te angstig om hun levensbeschouwing uit te spreken en op de VU mag dit gewoon gebeuren. Alle mensen die menen dat wetenschap en religie onverenigbaar zijn, wijs ik op de geschiedenis van wetenschap en geloof: het is nota bene een katholieke priester die de 'big bang' heeft uitgedacht. De strijd tussen wetenschap en religie is evenzeer een fictie als de strijd tussen het Westen en de Islam. Wat mij betreft wordt de nieuwe slogan van de VU: wees een vent (m/v/*), zeg dat je confessioneel bent.

Door Ben op 21 maart 2017

Een kenniscentrum behoort volledig vrij te zijn van individuele religie. Zo eenvoudig is het.

Morality is doing right no matter what you are told. Religion is doing what you are told no matter what is right.
(H.L. Mencken)

Door Gerard op 21 maart 2017

Duidelijk, ook duidelijk: de internationale ranking van de VU, en die is niet best. Kennelijk meer bezig met randzaken.

Door Tink op 22 maart 2017

Wiskundelokaal leeg, gebedsruimte vol. Nou niet bepaald een ontwikkeling waar een tempel van wetenschap trots op kan zijn.

Door Jasper op 22 maart 2017

Scheiding van kerk en onderwijs. Laat de islamitische studentenorganisatie dit zelf betalen. Dit hoort niet van het budget betaald te worden waar ook de kwaliteit van het onderwijs van betaald wordt.

Door bart op 22 maart 2017

misschien een rare vraag: Kunnen deze studenten niet naar de moskee?
de Masjid ar Risala (Millingenhof 115, 1106 KH, Amsterdam)
Shoura Sunni Mosque (Jekerstraat 84, 1078 MG, Amsterdam)

er zijn tientallen gebedsruimten in de VU amsterdam en er om heen. Maar dan is het niet intimiderend en massaal genoeg om de omgeving te domineren?
https://www.svisa.nl/gebedsruimtes/

Door Papillon op 27 maart 2017

Volgens mij moet de discussie los van de Islam gevoerd worden en is de vraag: wil de VU religie faciliteren (bijvoorbeeld zodra een geloof wordt beleden door x aantal studenten)? Mij lijkt dat niet passen op een opleidings/onderoeksinstituut, maar als de conclusie is dat dit wel zo is, communiceer er dan alsjeblieft helder over! Zeker in deze tijd, waarin de gemoederen zo hoog oplopen over de Islam, is het erg belangrijk om zorgvuldig te zijn. Je kan gewoonweg niet een ruimte inrichten voor Moslims alleen, zonder daar een strak beleid achter te hebben staan waarin je met een heldere motivatie kiest voor het faciliteren van religie (in het algemeen,zonder onderscheid te maken). En nogmaals, waarom zou je dat als universiteit willen? Zeker gezien het ruimtegebrek voor kernactiviteiten klinkt het mij vreemd in de oren. Ik zou het niet kunnen motiveren. Iemand?

Door F. Wijlens op 02 August 2017

@Nathanael Korfker,

Religie is welkom. Al trekken dergelijke ruimtes bij universiteiten vaak nogal foute types aan.

Weet je wie niet welkom is? Nou: krakerstuig zoals jij.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.