Studenten Houthavens hoeven niet te wijken voor vluchtelingen

Studenten  29 september 2015

Studenten Houthavens hoeven niet te wijken voor vluchtelingen

“Het is absoluut niet zo dat studenten hun containerwoningen in de Houthavens uitmoeten om plaats te maken voor vluchtelingen”, zegt Daan Jansen van woonstichting De Key.

Driehonderd studenten moeten inderdaad op 1 november hun wooncontainer verlaten, maar ze zaten daar antikraak. Ze hebben een bruikleenovereenkomst waarin staat dat er een maand opzegtermijn is. Plannen om de containerwoningen naar elders te verplaatsen, bestonden allang, maar de uitvoering is in een stroomversnelling gekomen.

Beetje zuur

“Dat is een beetje zuur voor de studenten, die net in die woningen getrokken waren, aan de andere kant kunnen ze misschien elders opnieuw antikraak gaan wonen. Dit is nou eenmaal hoe bruikleen werkt."

Honderdvijftien containers worden verplaatst naar het Zeeburgereiland, vijfhonderd containers worden verhuisd naar de Riekerhaven, waar 250 studenten en 250 vluchtelingen bij elkaar een ‘community’ moeten gaan vormen.

Kamervragen

“Antikraak houdt in dat de kans bestaat dat je er snel weer uit moet”, aldus Daan Jansen. “Meestal duurt dat veel langer dan er geroepen wordt, maar in dit geval dus niet. Het regelen van de benodigde vergunningen en het aanleggen van de nutsvoorzieningen gaan sneller dan verwacht.”

Kamerlid Joram van Klaveren, voorheen PVV, nu oprichter van de nieuwe partij Voor Nederland, heeft Kamervragen gesteld over ‘de studenten die de dupe worden van de massale instroom van asielzoekers.’

Peter Breedveld
BEELD: Containerwoningen in de Houthavens (Google Maps)

{ Lees de 3 reacties }

Goh, wat een opmerkelijk toeval dat de uitvoering zomaar "in een stroomversnelling" gekomen is. Dat zal inderdaad compleet los staan van de druk van de gemeente op woningcorporaties om huizing voor vluchtelingen te vinden. Natuurlijk was het namelijk ook al jaren het idee en keertje vluchtelingen samen met een paar studenten te huizen op Riekerhaven.

Dat zal een succes worden die community. Jonge meisjes (studentes) zijn een gewillige prooi blijkt uit ervaringen op andere plekken.

Deze jongeren is voorgehouden door leegstandsbeheerder FMT dat ze konden blijven zitten tot aan de sloop. Dat zou tussen de 6 en 12 maanden gaan duren. Daarom zijn er 300 jongeren in gaan wonen, hebben veel werk verzet om hun kamers te schilderen en in te richten. Dat doe je dus niet als je weet dat je er over een paar weken uit moet. FMT en de Key wisten van deze plannen en FMT heeft zelfs twee dagen geleden nog nieuwe mensen de sleutel gegeven. De dag erna kregen ze bericht dat ze over vier weken eruit dienden te zijn, omdat er vluchtelingen in kwamen. Toch nog even voor die paar weken huur, inschrijfgeld en borg gekregen, en dat X 300. Schandalig noem ik dat. En worden al deze jongeren geholpen aan nieuwe woonruimte? Krijgen zij voorrang bij de Riekerhaven of op het Zeeburgereiland?