Studenten blazen oudemannensport nieuw leven in

Sport  14 mei 2018

Studenten blazen oudemannensport nieuw leven in

Waarom interesseert een twintigjarige als Jolijn Géboers zich in hemelsnaam voor een sport waar vooral oudere Friese mannen aan meedoen?  “Skûtsjesilen is een echte teamsport, je bent heel afhankelijk van elkaar, en het komt heel precies”, vertelt de tweedejaars gezondheid en leven, die zo’n beetje alles waar een zeil op zit kan varen. En over de 15 meter lange boot: “een skûtsje is echt geen lompe bak.”

Haar studentenzeilvereniging, Orionis, heeft  sinds een aantal jaren zelfs een eigen skûtsje met de mooie Friese naam: De tiid sil t leare (de tijd zal het leren). Met hemelvaart organiseert Géboers het studentenkampioenschap Skûtsjesilen in Friesland en daar gaat het hard tegen hard. Rode vlaggen, strafrondjes. Er komen zo’n 300 studenten uit heel Nederland op af.  Afgelopen jaar voer Géboers zelf mee, maar dit jaar zorgt ze dat de skûtsjes ’s avonds een goede plek in de haven hebben.

Het hele verhaal over skûtsjes, rode vlaggen en berenburg, lees je in de nieuwe Advalvas.

Welmoed Visser