Selectie levert geen betere artsen op

Wetenschap  9 februari 2017

Selectie levert geen betere artsen op

Geneeskundestudenten die op het vwo gemiddeld een 8 of hoger scoorden, presteren het beste tijdens hun opleiding.

Dat concludeert Anouk Wouters in haar proefschrift ‘De effecten van selectie van geneeskundestudenten’, waarop ze vandaag aan de Vrije Universiteit promoveert.

Tussen studenten die via loting of decentrale selectie zijn toegelaten, bestaan nauwelijks verschillen in prestaties. Omdat bij decentrale selectie ervaring in de gezondheidszorg een pre is, dreigen bij deze wijze van selectie bepaalde groepen buiten de boot te vallen. Kinderen van artsen, of met artsen in de familie- en kennissenkring, komen namelijk makkelijker aan een stage in de schoolperiode in de gezondheidszorg dan anderen.

Dirk de Hoog