Prietpraat en diversiteit: Kamercommissie bezoekt VU

NIEUWS

Politiek  8 september 2017

Prietpraat en diversiteit: Kamercommissie bezoekt VU

Je zou het kunnen zien als een schoolreisje voor Kamerleden, het bezoek dat de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag brengt aan de Vrije Universiteit en Wageningen University - compleet met lunchpakketjes en een touringcar.

De organisatie is in handen van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), die gisteren nog een afzegging te verwerken kreeg: PVV-kamerlid Harm Beertema liet weten geen behoefte te hebben aan de ‘prietpraat’ van chief diversity officer Karen van Oudenhoven op de ‘meest geïslamiseerde universiteit van Nederland’. Bart Pierik, woordvoerder van VSNU: “Wij hebben de heer Beertema uitgenodigd omdat we hem er graag bij wilden hebben. Hij is wel aanwezig bij het programma in Wageningen en het is een afweging van hemzelf om niet naar de VU te komen. Meer kan ik er niet over zeggen." 

De vloek van de samenleving

Maar de lege stoel wordt gevuld door iemand anders en over de PVV wordt niet meer gesproken. Waar wel over gesproken wordt, is de diversiteit op de VU. “22 procent van alle studenten op de VU is immigrant of kind van immigranten. Het zijn vaak eerstegeneratiestudenten, de eerste in hun familie die gaat studeren”, vertelt VU-voorzitter Jaap Winter. En dat is volledig in lijn met de opvatting van universiteitsoprichter Abraham Kuyper dat ‘uniformisme de vloek van de moderne samenleving is’, aldus Winter.  

Winter wil de Kamerleden van Groen Links, PvdA, D66, VVD en SP een beeld geven van de Vrije Universiteit. Hij spreekt over het omarmen van diversiteit, studeren toegankelijk maken voor iedereen en het niet willen zijn van een ‘koekjesfabriek’. Tegelijkertijd ontstaan door een dergelijke veelzijdigheid nieuwe problemen, stelt hij: “Hoe maak je zo’n diverse gemeenschap één? We willen de studenten vooral ook gevoelig maken voor andere perspectieven en zorgen dat iedereen zijn eigen perspectief waarneemt.”

Eenzame decaan

Dan is het tijd voor de presentatie – of ‘prietpraat’, volgens PVV-er Beertema – van chief diversity officer Karen van Oudenhoven, sinds 2014 verantwoordelijk voor de strategische doelen op het gebied van diversiteit en inclusie in de VU. Haar functie is ook binnenshuis niet onomstreden, vertelt ze: “Ik vind het heel goed dat ik met deze positie een leidinggevende rol binnen de universiteit heb gekregen, maar er is ook weerstand. Men is bang voor kwaliteitsverlies.” En er is veel werk te verrichten, want haar doelgroep bestaat niet alleen uit studenten met een migratieachtergrond, maar ook uit LGBT-medewerkers en –studenten én vrouwen in het algemeen. Van Oudenhoven: “Want nu ben ik een eenzame vrouwelijke decaan."

De Kamerleden komen pas echt in actie tijdens de presentatie van Theo Bakker, over ‘Student Analytics’. Bakker legt uit hoe de VU big data gebruikt om voorspellingen te doen en (aspirant-)studenten beter te kunnen begeleiden. De Kamercommissie gniffelt om het feit dat nu officieel blijkt dat studenten van de UvA uit de binnenstad van Amsterdam en de bollenstreek komen en studenten van de VU uit de minder rijke gebieden van Noord-Holland. Ook een opmerking van Bakker over zijn ‘heel korte maar heel goede’ gesprek (3 minuten) met minister van Onderwijs Jet Bussemaker valt in de smaak.

Visje in de witte zee

En dan zijn de studenten en alumni aan de beurt. Gegroepeerd rond vier statafels mogen ze de Kamerleden het vuur aan de schenen leggen. Maar ze blijken het toch wel erg met elkaar eens te zijn. Jan Paternotte (D66) deelt een tafel met Kirsten van den Hul (PvdA) en een handvol bevlogen (oud-)studenten. Een beter visitekaartje kan de VU zich niet wensen: student Ergun Celik vertelt dat de universiteit hem een thuisgevoel geeft en een veilige haven voor iedereen is, van homoseksueel tot boeddhist en van moslim tot anarchist. Saloua Aarkoub, commissielid bij Islamitische Studentenvereniging ISA, voelt zich op de VU geen ‘visje in een witte zee’- in tegenstelling tot de pabo, waar ze eerst studeerde. De Kamerleden luisteren geïnteresseerd als ze bevlogen vertelt over hoeveel werk haar generatie nog te doen heeft. 

Alumnus Britt Bakker wil graag meer weten over de interreligieuze relatie van Van den Hul en haar islamitische man, maar Wageningen roept. Er wordt nog een uitnodiging voor een bezoek aan de Tweede Kamer uitgewisseld en dan zetten de Kamerleden door wind en striemende regen koers naar de bus, een papieren tas met gesmeerde broodjes in de hand. Op naar de robots. 

Daphne Damiaans
BEELD: Daphne Damiaans
hits 2348

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties