Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

VU/UvA 13 juni 2022

‘Ontlast docenten, maak het academisch jaar korter’

De ondernemingsraden van de VU en de UvA willen een korter academisch jaar om de werkdruk te verlagen, schrijven zij in een brief aan hun bestuurscolleges.

De beide raden zien dit als een mogelijke oplossing voor de steeds grotere werk- en prestatiedruk en willen er een gesprek over.

Eind vorig jaar deed de Jonge Akademie al een dergelijke oproep. De organisatie presenteerde een rapport waaruit bleek dat Nederlandse docenten gemiddeld twee maanden per jaar langer aan onderwijs besteden dan hun buitenlandse collega’s. Daarom moet volgens de Jonge Akademie het aantal onderwijs- en toetsweken omlaag en moeten de onderwijsvrije periodes streng bewaakt worden. De onderwijskalender wordt wat de Jonge Akademie betreft flexibeler.

Uitdijende onderwijslast

De ondernemingsraden van de VU en de UvA willen ook ‘drastische maatregelen’ omdat het probleem wat hen betreft urgent is, mede door ‘een steeds verder uitdijende onderwijslast’, en omdat lokale initiatieven om dit probleem aan te pakken ‘vooralsnog ontoereikend zijn gebleken’.

‘Wij geloven dat wanneer beide Amsterdamse universiteiten hierin samen optrekken dit een belangrijk startpunt zal vormen voor een landelijke discussie en besluitvorming’, aldus de beide raden.

Peter Breedveld
BEELD: Luis Villasmil via Unsplash

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.