Popup-Niks-missen-2.png

Wetenschap 04 maart 2015

Nederland sleept nog meer Europese beurzen binnen

Nederland heeft nog eens zeven Europese beurzen voor jonge onderzoekers in de wacht gesleept. Die komen bovenop de 34 die in december al waren toegekend aan wetenschappers die in Nederland werken.

Deze week heeft de Europese Onderzoeksraad (ERC) 47 extra starting grants toegekend, bedoeld voor onderzoekers met twee tot zeven jaar ervaring na hun promotie. Nederland deed het opnieuw erg goed. Alleen het Verenigd Koninkrijk sleepte meer beurzen binnen.

Nederland op plek vier

In totaal kregen 375 onderzoekers deze ronde een starting grant, in december werd het leeuwendeel al toegekend. De beurzen kunnen oplopen tot twee miljoen euro per project. Jonge wetenschappers – gemiddeld zijn de bursalen 35 jaar – kunnen met het geld een eigen onderzoeksgroep opstarten. Duitse onderzoeksinstellingen trekken de meeste bursalen, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Nederland bezet de vierde plaats in het landenklassement.

De sector natuurwetenschappen en techniek heeft de meeste beurzen binnengehaald (163), gevolgd door de levenswetenschappen (142) en de sociale- en geesteswetenschappen (70). Het aantal mannelijke en vrouwelijke bursalen is ongeveer gelijk.

Deze week toegekende beurzen

Erasmus Universiteit