Nederland heeft best veel docenten, in vergelijking

Onderwijs  6 januari 2016

Nederland heeft best veel docenten, in vergelijking

Universiteiten klagen hier wel eens over de grote aantallen studenten, maar eigenlijk valt het nog wel mee. In Duitsland en België hebben docenten veel vollere collegezalen.

In Nederland zijn er per docent zo’n vijftien studenten, blijkt uit een overzicht op basis van de jaarlijkse ranglijst van Times Higher Education. In Duitsland zijn dat er meer dan 35 en ook België, Australië en Italië hebben relatief weinig docenten. In Japan, Denemarken en Rusland daarentegen lijken studenten op rozen te zitten.

In de ranglijst staan de tweehonderd beste instellingen ter wereld. Daar behoren maar liefst twaalf van de dertien Nederlandse universiteiten toe. Maar Japan heeft minder instellingen in de top-200 staan, slechts twee. Hetzelfde geldt voor Denemarken (drie instellingen) en Rusland (één instelling).

Met andere woorden: gemiddeld doen onze universiteiten het op dit vlak beter dan de beste universiteiten van veel andere landen.

Natuurlijk kunnen de definities per land verschillen, maar de makers van de ranglijst hebben geprobeerd om het vergelijkbaar te maken. Onder ‘staff’ verstaan ze docenten in dienst van de universiteit. Schoonmakers en beveiligers worden dus niet meegeteld.

HOP/PV