Naakt protest tegen leenstelsel

NIEUWS

Studenten  6 november 2014

Naakt protest tegen leenstelsel

Acht jongeren van de Socialistische Partij trokken gisteravond op de publieke tribune van de Tweede Kamer hun T-shirt uit. Schuldenstelsel, stond er op hun buik.

Ze riepen dat Bussemaker en de ‘schuldencoalitie’ het leenstelsel op hun buik konden schrijven. Op hun rug stond de datum van het landelijke protest tegen het leenstelsel: 14 november.

Heel gemoedelijk

Eduard van Scheltinga, student filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, was één van hen. “We zijn meteen de zaal uitgezet, zegt hij. Maar het ging allemaal heel gemoedelijk.”

Volgende week zal een meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks instemmen met het leenstelsel, drie dagen voordat studenten gaan demonstreren op het Malieveld. Toch komt het protest niet te laat, meent Scheltinga. “De langstudeerboete hebben we ook tegengehouden, zelfs toen hij al was ingevoerd. Vrienden van mij hadden hem al betaald.”

Scheidsrechtersfluitje

De wet moet nog door de Eerste Kamer. Als de druk van jongeren maar hoog genoeg wordt, kan er volgens hem nog van alles gebeuren. “De verkiezingen voor de Provinciale Staten komen eraan en er zijn partijen die graag stemmen van jongeren willen.”

Dinsdag verstoorden demonstranten ook heel even de vergadering van de Tweede Kamer door te schreeuwen en op een scheidsrechtersfluitje te blazen.

HOP/BB
BEELD: Socialistische Partij
hits 3350

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties