Multiculti is goed voor de innovatie

NIEUWS

Wetenschap  26 september 2013

Multiculti is goed voor de innovatie

Immigranten kunnen een positieve invloed hebben op de innovatiekracht en de productiviteit van bedrijven en regio’s. Dat blijkt uit onderzoek van Ceren Ozgen, die daar gisteren op is gepromoveerd.

Migranten brengen ‘talent en een unieke combinatie van verschillende achtergronden’ mee, en dat komt de innovatie ten goede. Voorwaarde is wel dat de groep immigranten heterogeen is. Ze moeten dus niet allemaal uit hetzelfde gebied komen.

Niet-stedelijke gebieden

Ook is de kans op innovatie het grootst in kapitaalintensieve sectoren als de mijnbouw, research & development en ICT, vooral als de bedrijven in niet-stedelijke gebieden liggen.

Wanneer immigranten wel allemaal uit hetzelfde land komen, is dat juist nadelig de productinnovatie,  ongeacht de sector of markt waarin de bedrijven opereren.

Imperfecte substituten

Toch blijven immigranten volgens Ozgen ‘imperfecte substituten’ voor de autochtonen, al integreren ze steeds meer, naarmate ze langer in een bepaald land wonen. Daarom moet de overheid van Ozgen inzetten op de complementariteit tussen immigranten en de autochtone bevolking: probeer van een immigrant geen Hollander te maken, maar profiteer juist van alles wat hem anders maakt.  

Peter Breedveld
BEELD: Fotostudio 'Augusta Curiel' (Wikimedia Commons)
hits 2024

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties