Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 03 september 2019

Minister vraagt geduld van de universiteiten

“Natuurlijk begrijp ik de boosheid over het verschuiven van geld”, zei minister Van Engelshoven gisteren bij de opening van het academische jaar in Leiden. Ze vraagt geduld tot Prinsjesdag.

“U begrijpt dat ik hier niet vooruit mag lopen op Prinsjesdag”, zei de minister in haar toespraak. Op die derde dinsdag van september presenteert het kabinet altijd de begroting voor het komende jaar. Als het kabinet tot extra geld voor onderwijs en wetenschap besluit, dan komt het die dag naar buiten.

“U moet vooral niet alles geloven wat in de krant staat”, ging de minister door, “maar weet dat het kabinet scherp op het netvlies heeft staan hoe cruciaal wetenschap en innovatie zijn voor onze toekomst.”

Vlak voor ze het podium betrad, had de Leidse rector magnificus nog even een live-verbinding met de demonstranten verderop in de stad laten zien, die tegen het beleid van de minister protesteerden.

Veelkoppig monster

Van Engelshoven noemde de actiegroep WOinActie niet bij naam, maar erkende wel dat de werkdruk enorm is opgelopen, zoals de actiegroep betoogt. Het is een veelkoppig monster, zei ze. Ze wil de financiering van de universiteiten stabieler maken, en minder afhankelijk van studententaantallen.

De omstreden verschuiving van geld naar bèta- en techniek zette weliswaar kwaad bloed bij de andere disciplines, maar de minister verdedigde de ingreep. Het was een spoedreparatie, stelde ze. “Boom op het spoor, gat in de weg: in die categorie moet u echt denken.”

Ze deelde daarna een doekje voor het bloeden uit. Er gaat inderdaad 18 miljoen van de tweede geldstroom (waarvoor wetenschappers onderling moeten concurreren) naar de eerste geldstroom (die rechtstreeks naar de universiteiten gaat), zoals de Tweede Kamer wilde. Dat bedrag zal volledig aan de algemene universiteiten ten goede komen, beloofde ze.

Zachte landing

Op de verdeling van een eerder aangekondigd bedrag van zo’n 40 miljoen voor een ‘zachte landing’ van de plannen wilde ze nog niet vooruitlopen. Eerst even de adviezen afwachten, zei Van Engelshoven. “Wat voor mij als een paal boven water staat, is dat de academische gemeenschap geen splijtzwammen kan gebruiken.”

Volgens universiteitenvereniging VSNU zouden de alfa/gamma-opleidingen en de medische opleidingen er respectievelijk zo’n 70 miljoen en 50 miljoen bij inschieten.

HOP/BB
BEELD: Frank Jansen (Wikimedia Commons)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.