Meeste Turkse universiteitsbestuurders weer aan de slag

NIEUWS

Andere universiteiten  9 september 2016

Meeste Turkse universiteitsbestuurders weer aan de slag

Kort na de couppoging in juli werden in Turkije ruim vijftienhonderd decanen en rectoren van universiteiten geschorst. De meesten blijken weer aan het werk te zijn, maar vijftien instellingen zijn nog gesloten.

Volgens de Europese universiteitenvereniging EUA heeft Turkije inmiddels 1.386 van de 1.577 teruggetreden bestuurders in hun functie hersteld. De EUA kreeg dit deze week te horen tijdens een ontmoeting in Brussel met de Turkse Onderwijsraad.  Yavuz Yilmazogly van NESO, de voorpost van het hoger onderwijs in Turkije, bevestigt dit. Volgens hem moesten alle deans aftreden, hangende het onderzoek naar de couppoging. De meerderheid kon volgens hem weer snel aan de slag.

Logisch

Dat vindt Lily Sprangers, voormalig directeur van het Turkije Instituut, ook wel logisch. “Het academisch jaar begint weer en dan is het toch lastig als bestuurders niet in functie zijn. Bovendien was het volstrekt duidelijk dat de meesten niets met de Gülen-beweging te maken hadden, laat staan met de coup van afgelopen juli.”

Angst zaaien

De schorsingen waren volgens haar vooral bedoeld om angst te zaaien. “De Gülen-aanhangers zijn sterk vertegenwoordigd in het onderwijs. Ik had de zuiveringen wel eerder verwacht.” Volgens de website van internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic zijn vijftien universiteiten in Turkije nog altijd gesloten.

Geschorst

Vijf van deze universiteiten zijn volgens Sprangers uitgesproken Gülen-universiteiten. “Ik begreep van iemand die daar werkt dat de verwachting is dat die ook gesloten blijven.” Overigens heeft Turkije nu zijn pijlen gericht op leerkrachten die banden zouden hebben met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De NOS meldt dat er meer dan elfduizend zijn geschorst.

HOP/IS
BEELD: Nico den Dulk
hits 1546

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties