Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Andere universiteiten 03 november 2016

In Maastricht ging ontgroening ook mis

Tijdens de ontgroening van studentenvereniging Tragos zijn aspirant-leden gedwongen iets heets te drinken waarbij ze hun tong hebben verbrand. De vereniging krijgt een voorwaardelijke straf van de Universiteit Maastricht.

Volgens de universiteit heeft Tragos verschillende regels overtreden. Studenten werden gedwongen een “bepaald brouwsel te drinken dat veel te heet werd opgediend”. Verder kneusde een meisje haar enkel na “roekeloos gedrag” van een ouderejaars en werden de aspirant-leden te lang wakker gehouden, meldt universiteitsblad Observant.

De incidenten zijn erkend door het bestuur van Tragos. Al eerder bleek dat de eerstejaars verplicht waren om hun mond dicht te houden over de ontgroening, wat niet mag van de universiteit.

Geen beurs meer

Rector Rianne Letschert, die studentenzaken in haar portefeuille heeft, besloot Tragos voorwaardelijk te straffen. Als de vereniging dit jaar nog één keer de fout in gaat, wordt een derde van de bestuursbeurzen (achtduizend euro) ingetrokken.

De studentenvereniging moet een zelfreflectie schrijven over “de doelstellingen van de kennismakingstijd en de daarbij behorende omgang en activiteiten”.  Hierna volgt een “open discussie” met het college van bestuur.

De laatste weken is er veel ophef over ontgroeningspraktijken. Bij het Amsterdamse Studentencorps belandden drie aspirant-leden in het ziekenhuis tijdens de ontgroening en tegen het Groningse Vindicat deed een eerstejaars onlangs aangifte van mishandeling.

HOP/IS

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.