Onderwijs 17 juli 2015

Lerarenopleidingen VU onder de maat

Alle zestien eerstegraadslerarenopleidingen van de Vrije Universiteit komen niet in één keer door de keuring van de NVAO. De toetsing en het niveau van de eindwerken rammelen. De opleidingen moeten zich binnen twee jaar verbeteren.

De docenten van de lerarenopleidingen aan de VU zijn deskundig en gemotiveerd, vindt het panel van deskundigen dat de opleidingen beoordeelde. Studenten worden goed begeleid en ook het studieprogramma is inhoudelijk in orde. Wel ligt het studietempo niet al te hoog en zou er bij een aantal opleidingen een zwaarder accent op vakdidactiek mogen liggen.

Niet objectief

Kritisch is het panel over de toetsing en vooral over het praktijkonderzoek. Dat is een groepswerkstuk, zodat niet duidelijk is of individuele studenten wel het vereiste academische niveau halen. Daar komt nog bij dat een aantal eindwerken onder de maat was en serieuze tekortkomingen had. Er zijn “aanzienlijke verbeteringen” nodig.

Een ander kan samenhangen met de samenstelling van de examencommissie voor het hele cluster van lerarenopleidingen. De leden zijn nauw betrokken bij het onderwijs en hebben vaak onvoldoende afstand tot de docenten. Een extern lid zou de objectiviteit van de commissie ten goed kunnen komen.

Herstelwerkzaamheden

De VU werkt inmiddels aan een herstelplan en krijgt twee jaar de tijd om de aangekondigde verbeteringen door te voeren.

Ook de lerarenopleidingen van zes andere universiteiten zijn beoordeeld. Ze voldoen volgens de NVAO.

Aan de VU was deze vrijdagmiddag helaas niemand van de universitaire lerarenopleiding bereikbaar voor commentaar.

HOP/HC
BEELD: Steindy (Wikimedia Commons)