Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

VU 30 november 2016

Leidse studenten bekladden gaybrapad en brengen Hitlergroet

Vijf studenten van de Leidse studentenvereniging Quintus hebben vorige maand in het kader van hun ontgroening een regenboogzebrapad beklad. Eén van hen bracht daarbij de Hitlergroet. Ze zijn nu aangehouden door de politie.  

Vorige maand verscheen op sociale media een filmpje waarin te zien was hoe een groepje jongens het zogenaamde ‘gaybrapad’ in Leiden – een zebrapad met regenboogkleuren ter bevordering van de homo-emancipatie – overschilderden met rode verf. Aan het eind van het filmpje trok één van de jongens zijn shirt uit en bracht de Hitlergroet.

 

De gemeente Leiden heeft aangifte gedaan. De Universiteit Leiden noemt het incident “beschamend” en “betreurenswaardig”, maar ziet geen aanleiding om ontgroeningen te verbieden. “Quintus heeft ons gebeld en de jongens direct geschorst”, zegt een woordvoerder. “Daar zijn we blij mee. We wachten nu eerst het onderzoek van de vereniging af.” 

Het is het zoveelste incident bij studentenverenigingen. In september maakten verenigingen in Groningen het zo bont, dat de gemeente en de universiteit af wilden van de ontgroeningen. Begin oktober werd bekend dat drie aspirant-leden van het Amsterdamse corps in het ziekenhuis waren beland tijdens hun kennismakingsperiode.

 

HOP/IS

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.