Hoor wie klopt daar digitaal

Campus  21 november 2014

Hoor wie klopt daar digitaal

Het nieuwe werken (Smart@Work noemt de VU het) zorgt hier en daar nog voor frustraties. Zo is er de klacht dat het contact tussen medewerkers en studenten stroever is geworden. Letterenstudenten die bij een docent langs willen gaan, bijvoorbeeld, worden tegengehouden bij de receptie: eerst  digitaal een afspraak maken, dan pas mag je naar binnen. Maar dat blijkt tijdelijk te zijn.

Naast de ingang van de verbouwde werkruimtes komen touchscreens. Daarop kun je zien welke docenten aanwezig zijn. Wie aanbelt krijgt een spreekverbinding: met de docent, het secretariaat, óf met de voicemailbox als de docent niet bereikbaar is. Kan de docent je ontvangen, dan opent het secretariaat de deur.

Dit hangt allemaal samen met de invoering van het nieuwe telefoonsysteem Microsoft Lync. De touch screens hangen al op proef bij godgeleerdheid en wijsbegeerte.

Overigens staat of valt het succes van dit systeem bij de discipline van de docent: die moet natuurlijk wel de digitale agenda bijhouden.

Marieke Schilp

{ Lees de 4 reacties }

De docent moet dan ook nog eens verplicht Windows gebruiken: denk maar niet dat Lync door de VU beschikbaar is gesteld voor bijvoorbeeld Mac gebruikers (terwijl Microsoft dit wel aanbiedt).

Lync wordt wel degelijk ook voor de Mac aangeboden en gebruikt. Je eenheid, als je medewerker bent, moet wél naar Lync gemigreerd zijn. In de Producten en Diensten Catalogus staat o.a. een link naar: http://munki.mac.vu.nl/apps/

En dan hangt het er ook vanaf (neem ik aan) of je achter je computer blijft werken, want zodra je te lang in een boek leest of met een collega spreekt of domweg op je I-pad aantekeningen maakt, gaat je computer op standby en zegt je telefoon dat je afwezig bent, terwijl je ernaast zit...

Dat is inderdaad een vervelende bijkomstigheid Eveline. Er zullen ook wel mensen zijn die zeggen "als ik rustig zit te lezen wil ik ook niet gestoord worden door een telefoon die rinkelt". Je kan overigens ook je mobiel laten overgaan als je op je Lync gebeld wordt. Dat werkt altijd. En is ook een Lync app voor smartphones die je kan gebruiken.