Wetenschap 11 januari 2017

Geen doorligwonden meer door elektrische schokjes

Mensen die lang in een ziekenhuisbed liggen of in een rolstoel zitten, krijgen door elektrische stimulatie van de spieren minder last van drukwonden. Dat onderzocht revalidatiearts Christof Smit, die op 13 januari aan de Vrije Universiteit promoveert.

In Nederland krijgen ongeveer 17 procent van de ziekenhuispatiënten drukwonden, ook wel doorligwonden genoemd. Dat soort wonden ontstaat vaak op de billen, schouderbladen of hielen, doordat telkens diezelfde plek van het lichaam op een stoelzitting of bed drukt. Het is dus ook een groot probleem voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel.

Afsterven

Drukwonden kunnen leiden tot infecties en schade aan huid, spieren en botten. De bloedvaatjes worden dichtgedrukt en het onderliggende weefsel krijgt geen zuurstof. Uiteindelijk kunnen zelfs de huid en spieren afsterven.

Om drukwonden te voorkomen kan een verpleegkundige erop toezien dat een patiënt om de vier uur een andere positie aanneemt, maar dat is tijdrovend. Liggen is ook beter dan zitten, en om die reden moeten mensen in een rolstoel vaak verplicht uren op bed doorbrengen. Door Smits elektrostimulatiemethode worden de spieren waar druk op staat sterker. Dat kan drukwonden voorkomen.

Rolstoel

Smit voerde zijn onderzoek uit met patiënten die verlamd zijn door een dwarslaesie en die daardoor in een rolstoel zitten. Zij kregen elektroden op hun verlamde bil- en bovenbeenspieren, die met elektrische impulsen de spieren activeerden. Daardoor daalde de druk tussen de huid en de zitting, wat de kans op drukwonden vermindert.

De elektrostimulatie zorgde niet voor meer bloedtoevoer naar de spieren, wat ook een oorzaak voor drukwonden is. Dus de methode kan de bestaande behandelingen nog niet helemaal vervangen. Een voordeel is wel dat het ook tijdens de slaap uitgevoerd kan worden, dus de behandeling hoeft geen invloed te hebben op het dagelijks leven van de persoon met een dwarslaesie.

Josien Visser, student-reporter

{ Lees de 1  reacties }

Door Josephien Sierag op 12 januari 2017

Dit is echt een fantastisch mooie ontwikkeling! Mijn vader had ook een dwarslaesie en heeft veel problemen gehad met drukwonden.