Foto-expositie op campus roept op tot activisme

NIEUWS

Campus  5 september 2017

Foto-expositie op campus roept op tot activisme

Meisjes in felgele jurken die zich een weg banen door afvalbergen op Haïti, een moeder in Venezuela die zowel haar baby als een verweesd aapje de borst geeft en een Nigeriaans jongetje dat trots voor een enorme, illegaal gekapte boomstronk poseert. Het is moeilijk om niet geraakt te worden door de foto’s van de Britse fotograaf en klimaatactivist Mark Edwards.

Maar het is meer dan alleen een foto-expositie die op dit moment te zien is op het Campusplein, rond de volleybalvelden. Edwards reisde 30 jaar door 100 landen om mensen aan de ‘scherpe rand van het milieuvraagstuk’ te fotograferen. Het veranderde hem in een bevlogen milieuactivist die moeilijk kan begrijpen hoe oneerlijk de rijkdom verdeeld is op de wereld en waarom er nog steeds zo weinig gebeurt om de toekomst ‘beautiful’ in plaats van ‘bloody’ te maken. Daarom roept hij nu, door middel van het reizende project ‘Whole Earth’,  zowel studenten als universiteiten op om in actie te komen.

De foto’s van Edwards en andere fotografen worden gepresenteerd naast twintig ‘uitdagingen’ voor verschillende academische richtingen. De gedachte: een duurzame wereld kan alleen gecreëerd worden als iedereen samenwerkt, van klimaatonderzoeker tot leraar en van advocaat tot journalist. Rechtenstudenten worden bijvoorbeeld opgeroepen om na te denken over een nieuwe versie van het Kyoto-protocol. “Hoe kunnen we leren van onze fouten en een effectief internationaal verdrag creëren dat wettelijke veranderingen op verschillende overheidsniveaus teweeg brengt?” stelt de uitdaging.  

Verdwaald in Sahara

Whole Earth was eerder te zien in onder meer Zweden, Groot-Brittannië en India, en nu voor het eerst in Nederland. Tijdens de officiële opening verklaarde Edwards zijn toewijding: “De toekomst behoort toe aan studenten en universiteiten. Het is zaak om studenten het bewijs te leveren dat ze daadwerkelijk deel moeten nemen aan het debat en hun persoonlijke kwaliteiten in moeten zetten. Deze generatie staat voor een unieke uitdaging, die technisch en politiek is, maar bovenal menselijk.”

Edwards eigen sociale betrokkenheid ontstond in 1969, toen hij op het moment van de eerste maanlanding verdwaalde in de Sahara. Hij werd gevonden door de lokale bevolking, die hem niet alleen een dak boven het hoofd bood maar ook de muziek van Bob Dylan vanuit een cassettespeler. Dylans ‘A Hard Rain’s A-Gonna Fall’ werd de soundtrack van Edwards klimaatgerichte NGO Hard Rain Project, waarvan de expositie Whole Earth deel is.

Waar zijn de leiders? 

“Ga voor een NGO werken, laat jezelf verdwalen”, is Edwards oproep aan studenten. “Je kunt prima tegelijkertijd onderzoeker en klimaatactivist zijn. Wat we nodig hebben is een golf van creativiteit, die door universiteiten ontketend kan worden.” In tegenstelling tot de jaren zestig moet het activisme nu niet bestaan uit ‘fingerpointing’, aldus Edwards, maar uit samenwerking en betrokkenheid. “De oplossingen zijn er, vergeet dat niet. We weten hoe we hernieuwbare energie kunnen opwekken, we hebben mogelijkheden om alle mensen te voeden. Maar we missen de leiders die deze uitdagingen aan durven te gaan. We hebben een nieuw soort intelligentie nodig.”

Daphne Damiaans
BEELD: Daphne Damiaans
hits 1684

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.