Wetenschap 27 mei 2015

Film over VU-robot krijgt Eurekaprijs

De makers van de documentaire Ik ben Alice, over de zorgrobot van de VU-onderzoeksgroep SELEMCA, krijgen de NWO-KNAW Eurekaprijs voor Wetenschapscommunicatie. De jury prijst hen vanwege hun ‘bijzondere bijdrage aan het vergroten van de kennis en betrokkenheid van een breed publiek bij de wetenschap.’

Er is een geldbedrag van 15.000 euro aan de prijs verbonden. De prijs wordt op 12 juni uitgereikt tijdens het evenement Bessensap.

Mensachtige intelligentie

De VU-onderzoeksgroep SELEMCA werkt, onder leiding van hoofdonderzoeker Johan Hoorn, aan de ontwikkeling van caredroids: ‘zorgrobots’ die dankzij ingebouwde mensachtige ‘emotionele intelligentie’ kunnen helpen bij de verzorging en begeleiding van ouderen.

De film die regisseur Sander Burger daarover maakte, is volgens de jury ‘één sterk voorbeeld van indringende communicatie. De film toont ontroerende en tegelijk schrijnende interacties tussen het zorgrobotje Alice en drie vereenzaamde hoogbejaarden. Burger voorziet het gevoelige onderwerp van grijstinten en helpt zijn publiek zo los te komen van al te snelle zwart-wit-meningen over de mogelijke rol van technologie bij het opvangen van de gevolgen van vergrijzing.’

Universiteit van Nederland

Ook de oprichters van de Universiteit van Nederland, Alexander Klöpping en Marten Blankensteijn, krijgen de prijs voor ‘het initiëren van een online etalage van inspirerende hoorcolleges opgenomen in een nachtclub in Amsterdam.’

Peter Breedveld

{ Lees de 4  reacties }

Door Rick Vermunt op 28 mei 2015

En zo verontmenselijkt de zorg meer en meer. Uiteindelijk zal de mens zelf compleet zijn verontmenselijkt. Machines vervanfen geen mensen. Emotionele intelligentie inbouwen. Voorgeprogrammeerd EQ? Elkaar uitsluitende grootheden.

Door Marloes Spekman op 28 mei 2015

Rick, heb je de documentaire al gezien? Machines vervangen inderdaad geen mensen, en dat is dan ook uitdrukkelijk niet de bedoeling (zoals je in de documentaire kunt zien). Robots kunnen echter wel heel veel levens verrijken, bijvoorbeeld van mensen die anders een groot deel van de dag alleen zijn.

En hoe 'emotioneel intelligent' of menselijk is het dat verzorgenden een exacte tijd krijgen om bepaalde handelingen uit te voeren (bijv. 4 minuten en 19 seconden voor het aankleden van een cliënt)? Robots hebben, als we dat zo programmeren, alle tijd!

Door Rick Vermunt op 28 mei 2015

Pardon? Deze technocratische "oplossing" van een schrijnend sociaal - uit neo con ideaal veroorzaakt - probleem getuigt van stuitend cynisme. Het is een gotspe dit als iets moois te presenteren. Wie geld over heeft voor zorg investeert in beschaving. Dit is buigen voor de kilheid van het nihilisme.

Door Izak van Langevelde op 29 mei 2015

Het is naief te stellen dat een robot, als 'zo' geprogrammeerd, alle tijd heeft. Een robot kost geld, en als een enkele robot volstaat, zal een zorginstelling er echt geen twee aanschaffen. Robots komen alleen tot hun recht in een samenleving waarin mensen als robot worden behandeld. Dat de huidige samenleving een flink eind op weg is naar dit 'ideaal', beschouw ik niet bepaald als winst.