Dirigent zoekt gouden studentenkeeltjes

NIEUWS

Jacob Hamel aan de vleugel, tijdens de wekelijkse zangles voor A.v.r.o. Luistervinkjes
Cultuur  8 september 2017

Dirigent zoekt gouden studentenkeeltjes

‘Een heel ambitieus studentenkoor’, van ‘hoog niveau’ en met ‘vernieuwende, groovy arrangementen’. De aankondiging van het nieuwe project van dirigent en VU-alumnus Mark Hilgenkamp liegt er niet om: popkoor Pulze wordt geen hobbykoortje.

“Maar het moet vooral ook leuk zijn hoor”, nuanceert Hilgenkamp zijn tekst lachend. “Het is een droom van me om uiteindelijk theatertours te doen en op internationale festivals te staan, maar in het begin is vooral de positieve vibe belangrijk.” Hilgenkamp is op zoek naar uniek zangtalent, maar roept juist ook jonge gouden keeltjes op om auditie te komen doen:  “Je moet natuurlijk niet bang zijn om op een podium te zingen. Maar als je onzeker bent over je stem, wil ik graag horen wat je kan. Je kunt vaak meer dan je denkt, en anders is het op z’n minst een gratis les!”

Nog hoger niveau

Hilgenkamp rondde in 2014 de opleiding Dirigent Licht Vocaal af en specialiseert zich in ritmische a-capella koormuziek. Eerder richtte hij het Amsterdamse koor SONAR op en hij is dirigent van Popkoor Binnestebuiten uit Almere. Zijn nieuwe koor wil hij naar een nóg hoger niveau tillen en hij denkt dat dit juist met studenten goed mogelijk is: “Studenten zijn enthousiast en willen in hun studietijd veel optreden. Als het een leuke groep mensen is, wordt het vanzelf een soort vereniging. Daarom zoek ik zangers die het echt gaaf vinden, die commitment hebben.”

Overigens is Hilgenkamp zelf ook nog niet uitgestudeerd: dit weekend reist hij af naar het Deense Aalborg voor de start van zijn masteropleiding Vocal Leadership. Prima te combineren met het nieuwe koor, want de colleges vinden vooral plaats op afstand. Hilgenkamp legt uit: “Zes weekenden per jaar moet ik in Aalborg zijn, de rest kan vanuit Amsterdam. Zo film ik bijvoorbeeld mijn repetities en evalueer die later met mijn docenten in Denemarken.”

Van Daft Punk tot Purple Rain

De audities zijn inmiddels begonnen en Hilgenkamp heeft de eerste drie leden van zijn koor al gevonden. Uiteindelijk hoopt hij op dertig zangers die samen met hem het eerste Amsterdamse studentenkoor voor lichte muziek willen vormen. “Over het repertoire denk ik nog na. Je moet het zoeken in de richting van Daft Punk en Jason Mraz, maar ook voor Purple Rain heb ik een erg mooi koorstuk. Ik heb nog niet veel beslist, want de zangers moeten helemaal achter de stukken staan. We gaan dit samen doen.”

Wil je meezingen? Kijk op facebook of mail Mark Hilgenkamp

Daphne Damiaans
hits 1519

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties