Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Resultaat SRVU enquête
VU 13 maart 2017 reacties 1

D66 en GroenLinks populair bij VU-studenten

PvdA uit de gratie, PVV scoort nog geen procent

D66 is de favoriete partij bij VU-studenten, blijkt uit een enquête van de studentenvakbond SRVU. GroenLinks staat op de tweede plaats.

De vakbond vroeg vorige week bijna driehonderd studenten op welke partij ze denken te gaan stemmen. Dertig procent wist dat nog niet, 19 procent kiest D66 en 15 procent GroenLinks. De VVD scoort tien procent en Denk bijna negen procent. Wilders is totaal niet populair en scoort nog geen procent.

“We hebben die enquête gehouden omdat we het belangrijk vinden dat studenten gaan nadenken over de politiek en gaan stemmen”, legt voorzitter Meral Aktan uit. Ze heeft de indruk dat de verkiezingen niet heel erg leven onder studenten. “Onder elkaar praten we er niet zo veel over. Maar toen we vroegen om de enquête in te vullen, gingen studenten daar wel serieus op in en gingen ze bijvoorbeeld de Stemwijzer raadplegen.”

Uit de enquête blijkt dat ongeveer de helft van de studenten weinig vertrouwen in de politiek heeft. “Wat ik veel hoorde is dat politici voor de verkiezingen van alles beloven, maar daarna andere dingen doen. Maar veel studenten bleken wel in de politiek geïnteresseerd te zijn”,  zegt Aktan.

Nog een weetje: 29 procent van de studenten stemt hetzelfde als hun ouders, 42 procent iets anders.

Onderwijs belangrijk thema

Aktan denkt dat D66 en GroenLinks populair zijn, omdat onderwijs bij deze partijen een belangrijk thema is. Daarom is ze verbaasd dat de SP slecht scoort met maar 2,4 procent. “De SP wil het leenstelsel afschaffen en de basisbeurs weer invoeren. Maar blijkbaar kijken studenten verder dan alleen hun eigen belang.”

Ze wijst er op dat er ook nog verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. “Bij de mannen is Pechtold duidelijk populairder met 27 procent. Vrouwen kiezen meer voor Jesse Klaver: 16 procent tegenover 15 procent D66. “Klaver heeft gezegd dat de helft van het aantal ministers vrouw moet zijn. Misschien spreekt dat aan”, vermoedt Aktan.

Denk in plaats van PvdA

De PvdA is met twee procent erg uit de gratie, wat Aktan  een beetje verbaast. “De VU telt veel allochtone studenten en vroeger stemden die best vaak PvdA. Maar ik denk dat die nu massaal Denk steunen.”

Ook de christelijke partijen doen het slecht. Bijna vijf procent voor de ChristenUnie en nog geen procent voor het CDA en SGP. “Studenten geven blijkbaar de voorkeur aan seculiere partijen”, zegt Aktan.

Ook is de PVV van Wilders niet populair met één procent aanhang. Aktan: “Ik vermoed dat de meeste studenten hem totaal niet serieus nemen. Ook merk ik niet echt dat mensen bang voor hem zijn. De meeste studenten verwachten dat hij toch niet aan de macht komt en nemen hem met een korreltje zout.”

Dirk de Hoog

{ Lees de 1 reacties}

Door Renee op 19 maart 2019

Dat studenten op deze partijen stemmen is werkelijk onbegrijpelijk. Nu nog leven bij papa en mama, geen auto kosten. Maar straks als er een baan komt en er auto gereden moet worden zullen ze nooit weer op een partij als GL of D66 stemmen. Word eens wakker!!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.