Popup-Niks-missen-2.png

Campus 18 januari 2022 reacties 2

'Coronapas op de campus heeft weinig zin'

Het coronatoegangsbewijs in het hoger onderwijs lijkt weer iets verder weg, nu uit onderzoek blijkt dat zo’n toegangsbewijs de verspreiding van het virus niet of nauwelijks kan stuiten.

In de strijd tegen het coronavirus wilde het vorige kabinet een paar wetten wijzigen. Het wilde onder meer een coronapas in het hoger onderwijs kunnen invoeren zonder bemoeienis van de medezeggenschapsraad.

Deze week gaan Kamerleden schriftelijke vragen stellen over dat wetsvoorstel. Het vorige kabinet had er haast mee, maar die haast lijkt inmiddels verdwenen.

Vandaag melden onderzoekers uit Delft, Utrecht en Rotterdam dat de coronapas weinig effect heeft. Zo’n toegangsbewijs kan de opmars van het virus niet stuiten, als het zo besmettelijk is als de omikronvariant.

Verspreiding

Je kunt de toegang beperken op basis van 3G (gevaccineerd, genezen van corona of getest), 2G (gevaccineerd of genezen) of 1G (getest). Het brengt de verspreiding van het virus echter niet tot stilstand, is de conclusie.

Alleen dat laatste (iedereen testen) zou enigszins kunnen helpen, staat in het onderzoeksrapport. Maar in de toekomst kan de situatie veranderen. 2G en 3G zijn misschien wel effectief bij andere varianten dan omikron.

De komst van een coronapas in het hoger onderwijs ligt toch al gevoelig, omdat zo’n pas de toegankelijkheid van opleidingen inperkt. Ook zou de controle voor hogescholen en universiteiten moeilijk uitvoerbaar zijn.

OMT

De deskundigen van het OMT waren bovendien sceptisch over toegangsbewijzen voor het hoger onderwijs. Die waren geen middel om de verspreiding van het virus te stuiten, stelden zij vast. Voor jongeren was zo’n pas bovendien minder effectief dan voor ouderen.

Toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge stelde begin december dat het kabinet alleen in het uiterste geval tot invoering van een coronapas in het hoger onderwijs zou overgaan. Hoe zijn opvolger Ernst Kuipers erover denkt, moet nog blijken.

Het kabinet had al de mogelijkheid om een coronatoegangsbewijs in het hoger onderwijs te eisen, maar de Tweede Kamer had afgedwongen dat de medezeggenschap kon meebeslissen. De gedachte erachter: als er geen draagvlak voor is, heeft zo’n CTB weinig zin.

Te lang

Het vorige kabinet was bij nader inzien bang dat die procedure te lang zou duren. Als de nood hoog is, wil het snel kunnen handelen. Met een coronapas zou je misschien een lockdown kunnen voorkomen, was toen de hoop.

HOP/BB
BEELD: Lukas via Unsplash

{ Lees de 2 reacties}

Door Medewerker op 19 januari 2022
Waaraan voorbij wordt gegaan is dat de gemiddelde VU medewerker aanzienlijk ouder is dan de student. De kans dat een besmetting ontaardt in een ernstige, en dus ziekenhuisopname is dus veel groter. Denk daar maar eens over na. Studenten paradigmatisch on site onderwijs laten genieten versus het (langere tijd) wegvallen van docerend personeel, of jojo-end wel/niet, Zoals op dit moment in lager onderwijs gebeurt. Besmetten buiten de deur houden. Weet je wanneer 2G niet meer lukte? (indirect) door lage vaccinatiegraad, en een variant die vele malen besmettelijker was die door die graad zich kon ontwikkelen. Een coronapas, controle aan de deur is niet zo moeilijk. Het is ene Ja/ Nee. Als het bij een voetbalclub wel mogelijk was, waarom bij een uni dan niet? Dat is een kwestie van niet willen ipv niet kunnen.
Door Anoniem op 19 januari 2022
Er zijn inderdaad heel goede redenen om dat niet te willen. Bovendien, het is nu toch wel duidelijk dat een vaccin geen besmetting voorkomt. Mogelijk wel ernstige ziekte. Als u daar bang voor bent kunt u zelf het vaccin nemen. Jongeren hebben veel minder kans op ernstige ziekte door corona. Daarenregen bestaat er bij vaccineren ook risico op gezondheidsschade door het vaccin, vergeet dat niet. Waarom zouden de jongeren die risico's moeten nemen om u te beschermen? Dat is toch krom? Gebruik hen niet als levend schild. 2G werkt sowieso niet als je kijkt naar het effect op besmettingen, kijk maar naar het buitenland waar het al is ingevoerd. Het heeft eerder een averechts effect. De vaccinatiegraad was hier ook zonder G2 al hoog genoeg. Omicron heeft zich er niets van aangetrokken. Projecteer a.u.b. niet uw angst op studenten of ongevaccineerden. Het is niet hun schuld.