Bussemaker eert 'multicul' aan de VU

NIEUWS

Politiek  21 januari 2014

Bussemaker eert 'multicul' aan de VU

Mogen vrouwelijke artsen ook mannelijke patiënten behandelen? Voor allochtone geneeskundestudenten en hun ouders is dat soms niet vanzelfsprekend. Tot afschuw van de PVV besprak het VUmc dit onderwerp in een workshop.

Er kiezen maar weinig vrouwelijke geneeskundestudenten van niet-westerse afkomst voor een vervolgopleiding tot medisch specialist. Daarom hield het VU medisch centrum een bijeenkomst voor deze studentes en hun moeders. Daar kwam in een workshop ook de vraag aan de orde over de behandeling van patiënten van het andere geslacht.

Bespreekbaar maken

Zo’n workshop is geldverspilling, vinden PVV-parlementariërs Harm Beertema en Joram van Klaveren (PVV). Ze noemen het triest dat deze vraag aan een Nederlandse universiteit behandeld wordt. Het zou volstrekt vanzelfsprekend moeten zijn dat artsen iemand van het andere geslacht kunnen behandelen.

Artsen helpen inderdaad iedereen, “zonder aanzien des persoon”, antwoordt Bussemaker. “Zowel artsen als geneeskundestudenten mogen dus geen onderscheid maken naar de sekse van patiënten. Ik vind het goed dat VUmc deze onderwerpen niet uit de weg gaat, maar ze bespreekbaar maakt.”

'Onze belastingcenten!'

Binnen het VUmc gaan mensen “met elkaar in gesprek” over de invloed van levensbeschouwingen op de uitoefening van de geneeskunde, legt Bussemaker uit. De PVV vindt dat er geen cent belastinggeld aan zulke ‘multicul’ zou moeten worden uitgegeven, maar Bussemaker denkt daar anders over. Het VUmc mag zijn eigen afwegingen maken, vindt zij.

Ze is dus ook niet van plan om het ziekenhuis op het matje te roepen. “Het staat VUmc vrij om op deze wijze invulling te geven aan een bijeenkomst, met respect voor de culturele diversiteit van de studentenpopulatie. De eerbiediging van de vrijheid van godsdienst en het respecteren van ieders geloofsovertuiging zijn fundamentele waarden van onze samenleving.”

HOP/BB
hits 2571

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties