Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Brand in studentenflats: wat zijn de risico’s?

Bij een brand in een studentenflat in Diemen vielen vorige week er een dode en twee zwaargewonden. Moeten studenten in andere flats zich ook zorgen maken over hun veiligheid?

De brand brak uit op de benedenverdieping, mogelijk was brandstichting de oorzaak. De brandweer ontruimde het gebouw en de hulpdiensten brachten een zwaargewonde en twee lichtgewonden naar het ziekenhuis.

Onverwacht slachtoffer

Maar een uur nadat het sein ‘brand meester’ was gegeven, trof de politie op een bovenverdieping alsnog een dode en een zwaargewonde aan. Hoe heeft de brandweer hen over het hoofd kunnen zien, vroeg de locoburgermeester van Diemen zich af. Hij gaat een onafhankelijk onderzoek instellen, bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

 Studentenhuisvester De Key, die de studentenflat in Diemen verhuurt, reageerde geschokt. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de rookmelders naar behoren functioneerden, laat de woningcorporatie in een eerste reactie weten.

Wekelijkse controle

Moeten bewoners van vergelijkbare studentenflats zich nu ook zorgen maken? Een woordvoerder van studentenhuisvester Duwo, die ruim dertigduizend kamers verhuurt in onder meer Haarlem, Den Haag, Delft en Leiden, meent van niet. “Technisch is alles perfect in orde, maar we hebben wel te maken met een jongere doelgroep”, zegt ze.

Daarbij komt het dus wel eens voor dat er voor de lol een brandblusser wordt leeggespoten, of dat er bij een feestje een plastic zak over de rookmelder die vervolgens wordt vergeten.

En daarom zit Duwo er bovenop. Flats met veel bewoners worden twee keer per week gecontroleerd. “Dan kijken we bijvoorbeeld of er geen vuilniszakken en fietsen in de gang staan. Dat is echt ongoing business.”

Batterijen

De meeste rookmelders in de studentenflats van Duwo zijn op het lichtnet aangesloten en hebben een accu die zichzelf oplaadt. Maar in sommige oudere flats werken ze nog op batterijen. Die moeten de studenten in principe zelf vervangen, al hoeven ze die niet zelf te betalen. Meerdere keren per jaar wordt er gecontroleerd of de rookmelders het nog doen. 

Daarnaast houdt Duwo elk jaar in oktober, na de grote instroom van studenten, ontruimingsoefeningen. “We steken bijvoorbeeld een kerstboom in brand om te laten zien hoe snel rook en vuur zich verspreiden, of we vullen een gang of een kamer met rook.”

Duwo snapt dat studenten wel wat anders te doen hebben dan zich druk te maken over brandveiligheid. “Kom je net bij je ouders vandaan, heb je weer zo’n zeikerd over de vloer. We proberen het op een volwassen manier met hen te bespreken. Ze snappen natuurlijk zelf ook wel dat een plastic zak over een brandmelder niet heel handig is.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.