Bewoners Uilenstede willen de torens afsluiten

Huisvesting  20 januari 2017

Bewoners Uilenstede willen de torens afsluiten

De Vereniging Bewoners Uilenstede is een petitie gestart om de Uilenstede-campus veiliger te krijgen. Ze willen dat alle torens afgesloten worden voor niet-bewoners.

“We zijn hier al anderhalf jaar mee bezig, maar nadat deze week een bewoonster in de lift is bedreigd met een mes, vonden we het tijd voor een petitie”, zegt Robert Kostwinder, voorzitter van de bewonersvereniging van Uilenstede (VBU).

De oorspronkelijke woontorens op Uilenstede hebben geen slot op de benedendeur. Iedereen kan de gebouwen, liften en trappenhuizen in en pas bij de voordeur van de eenheden kunnen ze niet verder. “Internationale studenten die hier komen wonen, schrikken daar echt van”, aldus Kostwinder. “En in de nieuwbouw, waar ik woon, is wel alles afgesloten en hebben we een intercom. Waarom heeft niet iedereen daar recht op?”

Intercom...

Duwo vindt het te kort door de bocht om naar aanleiding van het incident in de lift de torens af te sluiten. “We weten nog niet wie de dader was en of hij misschien zelf een bewoner was”, zegt woordvoerder van Duwo, Gijsbert Mul. “Bovendien hebben afgesloten torens ook nadelen. Het brengt kosten met zich mee, bewoners moeten dan naar beneden lopen om bezoek binnen te laten en in de nieuwbouw komen net zo goed mensen binnen die er niet horen.” Dat de VBU intercoms wil, ‘snapt hij’, en hij laat zich er verder niet over uit.

...of camera's

Op de korte termijn wil Duwo camera’s ophangen en meer laten surveilleren op Uilenstede om het gevoel van veiligheid te vergroten. Kostwinder van de VBU vindt dat schijnpreventie. “Een camera is puur voor het gevoel, maar je voorkomt er geen steekpartij mee. Het afsluiten van de torens vinden wij belangrijker.” Mul: “We willen die maatregel niet uitsluiten, maar hier eerst in alle rust verder over praten met alle betrokken partijen.”

Vrouwen

Overigens springt Uilenstede er wat misdrijven betreft niet uit in vergelijking met andere wijken in Amstelveen, zei wijkagent Fred Kuiper vorig jaar tegen Advalvas. Maar een derde van de gemelde incidenten is wel seksueel van aard, van potloodventers tot aanrandingen. Dus vooral de vrouwelijke bewoners hebben er last van.

Een man-vrouwtweedeling zie je ook terug in de reacties op de petitie op de Facebook-groep van Uilenstede. Vooral mannelijke bewoners lijken zich te verzetten tegen afgesloten torens, terwijl vrouwelijke bewoners ze liever wel hebben. De petitie van de VBU is momenteel ondertekend door 275 mensen.

Marieke Kolkman
BEELD: Flickrcc/Jack Amick

{ Lees de 1 reactie }

Ten eerste een rectificatie: het slachtoffer is niet bedreigd maar aangevallen, en gelukkig heeft haar jas de steken opgevangen.

Verder zijn alle argumenten tegen meer beveiliging drogredenen. Een intercomsysteem is er juist zodat je vanuit je kamer kan bepalen wie je wel of niet binnenlaat. Dan hoef je dus juist niet je kamer uit wanneer je open wilt doen. Ook kan ik uit eigen ervaring zeggen dat er in de nieuwbouw geen (of in ieder geval aanzienlijk minder) ongewenste gasten binnenkomen. Ik woon daar sinds de oplevering en daar heeft nog nooit soortgelijk incident plaatsgevonden.

Mijns inziens staat buiten kijf dat een intercomsysteem en allicht ook een camerasysteem werkt. Ik denk dat het geen discussie is over wat wel en niet werkt, maar een discussie over waar DUWO en de bewoners toe bereid zijn. Het is een grote investering in oude gebouwen die op de lange termijn toch al gerenoveerd worden. Het plaatsen zorgt voor meer werkzaamheden en misschien voor enige overheid. Omdat bewoners en DUWO dit zien als incidenteel, geisoleerd geval zien ze de urgentie niet in en weigeren ze mee te werken aan een constructieve oplossing. Erg kwalijk!

Tot slot is het ook zo dat de groep internationale studenten (van wie een groot deel op uilenstede woont) geenszins bij de discussie worden betrokken. Het slachtoffer hier was ook een internationale student, en ik denk dat de impact bij haar en andere internationale studenten daarom groter is dan bij een Nederlandse student zou zijn.

Ik begrijp best dat DUWO deze beslissing niet wilt nemen op een moment dat de emotie en de schrik van het incident iedereen nog hoog zit, maar dat betekent niet dat ze op voorhand al alle argumenten voor een veiliger campus van de hand kunnen doen.