Aureus-Indianen 'precies hetzelfde als Zwarte Piet'

NIEUWS

Campus  5 juni 2014

Aureus-Indianen 'precies hetzelfde als Zwarte Piet'

reacties 21

Een Indianenthema leek faculteitsvereniging Aureus (van Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde) een leuke manier om in de ontvangsthal van het VU-hoofdgebouw een feest te promoten, maar dat is politicologiestudent én Internationaal Socialist Thomas Hofland in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Racisme’ oordeelt hij in een mail aan Aureus, die hij ook op de site Altijd Kritisch publiceerde.

Hofland vindt dat Aureus met een opblaasbare totempaal en een verentooi een stereotypering van de inheemse bevolking van Amerika geeft. “Dit heeft niks met Amerikanen te maken”, zegt hij aan de telefoon. “Dit is precies hetzelfde als Zwarte Piet.”

Zwarte Piet

Ja, Hofland begrijpt dat de mensen van Aureus geen kwaad in de zin hebben “en ik heb als kind zelf ook lol gehad met Zwarte Piet”. Maar hij vindt dat we ons bewust moeten worden van wat stereotyperingen doen met de mensen over wie het gaat.

“Het is niet raar dat mensen zulke dingen doen, want we groeien hier op met dit soort beelden van Amerikanen. Het woord ‘Indianen’ alleen al is door Europeanen verzonnen en niet door de Amerikanen zelf.”

“Ik ga nu niet een jarenlange strijd tegen Aureus voeren en het probleem met stereotypering oplossen, maar ik wil mensen wel graag opmerkzaam maken”, aldus Hofland.

Rare voorstelling

Leo van Kints, voorzitter van de stichting Nanai, een club die zich inzet voor een betere beeldvorming rond Noord-Amerikaanse Indianen, is ook not amused. “Er wordt hier weer een rare voorstelling van Indianen gegeven, maar dat is heel normaal in Nederland. Zelden zie je dat Indianen recht wordt gedaan, het zijn altijd malle figuren uit stripboeken, of anders superspirituele heiligen van de natuur.”

Niks mis met een Indianenthema, vindt Kints, maar doe het dan een beetje realistisch. “Laat zien hoe Indianen kleding maken, of doe iets met kunst. Zet een stand neer waar informatie gegeven wordt over de Indianen van nu.”

Beter nadenken

Bij Aureus zijn ze intussen behoorlijk in hun kuif gepikt door Hofland. ‘Wij willen Thomas vragen om zelf voortaan beter na te denken over de beschuldigingen die hij doet. Iemand uitmaken voor racist is namelijk niet niks en kan ook zeer kwetsend overkomen’, schrijft de vereniging in een mail.

Aureus geeft toe dat ze zich aan stereotypering heeft bezondigd en dat daarbij niet goed is nagedacht. ‘Wij hebben nooit de intentie gehad om iemand hiermee te beledigen en zullen voortaan beter nadenken over uitingen.’

Verschil tussen stereotypering en racisme

Maar er is wel een groot verschil tussen stereotypering en racisme, vindt de vereniging. ‘Racisme is namelijk een ras boven een ander ras stellen. Stereotypering is kenmerken van een bepaald onderwerp of cultuur naar voren brengen.’

Het feest van Aureus is vanavond vanaf 23 uur in Odeon. Kaarten bestellen kan hier.

Peter Breedveld
BEELD: fragment van de promotieposter van Aureus
hits 4958

{ Lees de 21 reacties }

Allereerst wil ik graag stellen dat ik niemand een racist heb genoemd. Vanaf welk moment iemand een racist is, weet ik ook niet, waar ligt die grens. Feit is dat er op een racistische manier reclame werd gemaakt voor het feest. Dat is het enige dat ik aan de kaart heb gesteld.

Dat er nu naar mij wordt gewezen als boosdoener - terwijl ik niemand een racist heb genoemd en ik bovendien niet degene was die een racistische actie hield - is iets dat me erg tegenvalt, maar niet verbaasd. Waarom is het voor veel mensen zo ongelofelijk moeilijk om te zeggen "sorry dat ik racistisch bezig was, ik was me er niet van bewust, ik zal het niet meer doen" om het vervolgens af te sluiten. Waarom moet er altijd een excuus, een uitweg, een andere "dader" gevonden worden?

Zeker is er een groot verschil tussen stereotypering en racisme. Als dezelfde actie was gehouden met "Volendamse" attributen, was er geen enkel probleem geweest. Volendammers worden echter niet systematisch onderdrukt en zijn al helemaal niet in grote aantallen vermoord door de groep die een geprivilegieerde positie kent.

Wat een walgelijk populistisch artikel is dit, een studentenfeestje vergelijken met een kwestie van nationale (racistische) opschudding? Hoe kómen jullie er bij.. voor dermate gevoelige personen zoals Thomas Hofland is er in deze wereld geen plaats, aanstoot nemen aan een feest met een dergelijk thema is ronduit kinderachtig, je zal je vast ook ergeren aan alle zomerfestivals die de hippiecultuur in een verkeerd daglicht stellen, volgens jou. Kijk eerst eens goed om je heen voordat je iemand gaat beschuldigen, anderzijds is het ook makkelijk generaliseren, had bijna niet anders verwacht van een politicologie student (hoe ironisch)..

Het vervallen in aannames en vooroordelen is een groot zwaktebod, maar dat terzijde.

Wat is er populistisch aan dit artikel? Is dit wat "het volk" horen wil? Wil "het volk" dit soort feesten niet meer? Ik hoop het, maar ik heb het vermoeden dat dat nog een paar jaar duurt.

Volgens mij vergeet je wat er in het verleden is gebeurd en in het heden gebeurt, met betrekking tot inheemse Amerikanen en zwarte mensen. Zij worden systematisch onderdrukt en leven in een land (wereld?) waarin racisme is geïnstitutionaliseerd. Het stereotyperende racisme is net zo goed een onderdeel van de onderdrukking als het racisme op de arbeidsmarkt.

Ik quote de mail die te lezen is op altijdkritisch.wordpress.com:

Stereotyperend racisme is volgens Aureus dus een leuk promotiemiddel.

Ik stond perplex dat universitaire studenten met zulke antwoorden op de proppen kwamen. Het is pijnlijk om te zien dat zelfs de, zogenaamd, meest intelligente mensen van ons land racisme omarmen. Zelfs als er wordt nagedacht over een actie en de bijbehorende stereotypering, gaat de actie door. Dat duidt niet op onwetendheid, maar op de onwelwillendheid je samenleving te ontdoen van racisme.

Om kort terug te komen op de antwoorden van de studentes: dat een inheemse Amerikaan het leuk vindt, betekent niet dat het geen stereotypering is. Maar bovenal verandert de intentie (een helemaal leuke promotie van een te gek feestje) de uitkomst van je actie niet: racisme is racisme. Er bestaat geen “helemaal leuk” racisme en er bestaat ook geen “we bedoelen het niet zo” racisme. Racisme is racisme en racisme is een kwaad dat bestreden dient te worden.

Hopelijk denken het bestuur en de leden van Aureus voortaan weer over een actie na, maar besluiten ze dan dat racisme er geen onderdeel van zal zijn.

Volgens mij heeft Thomas het hier degelijk over racisme, en hij noemt het hier in één adem met Aureus en haar leden. Racisme omarmen lijkt me hetzelfde als pro racisme zijn, wat hier niet het geval lijkt. Erg kort door de bocht lijkt me.

Het feit dat je zo aanvallend moet reageren is voor mij al afdoende om aan te nemen dat je de aard van mij reactie niet volledig begrepen hebt. Het gaat hier vooral om het organiseren van een feest, met een thema dat weliswaar beter uitgedragen had kunnen worden, maar dat terzijde. Is het de schuld van Aureus of de VU dat er duizenden 'Native Americans' onderdrukt worden? Neen.

Het is inderdaad een stereotypering, gezet door de visies van stripboeken en films, kijk maar naar Lucky Luke. Betekent dit dat het gelijk slecht is? Wederom neen, ik kan me niet voorstellen dat de oorspronkelijke Amerikanen er iets op tegen hebben dat er enkele duizenden kilometer oostwaarts één avond een feestje wordt gegeven, in tegendeel, in mijn ogen zorgt dit juist voor meer aandacht voor het onderwerp, iets waar je immer naar aan het streven was.

Daarnaast zou je blij moeten zijn dat dit georganiseerd wordt, daardoor heb je ook weer even je zegje kunnen doen. Als ik jou was zou ik ook maar eens naar de line-up kijken, misschien kan je daar nog iets 'aanstootgevends' vinden.

Wellicht tot vanavond

Wellicht dat een feest in Amerika met een indianen-thema en het commentaar het verduidelijken. Anders, tja, racisme is racisme. Met welke intentie je iets racistisch doet maakt niet uit. Het kwaad is dan al gedaan. Zeg sorry en doe het niet meer. Dat is voor ons allemaal het beste.

http://newspaperrock.bluecorncomics.com/2013/06/anthropology-students-dr...

Als je iemand beschuldigd van racistische acties, lijkt het mij dat je diegene ook een racist vindt. Hoe noem je anders iemand die zich volgens jou racistisch uit? Je beschuldigt dus wel degelijk dat Aureus, als organisatie, als racist. Ga nou niet je eigen woorden goed praten, focus je op de definitie van woorden voordat je je aanstootgevend gedrag uit.

Voor Thomas de definitie van racisme:
De definitie van Amnesty --> Racisme is: een groep om raciale redenen minderwaardig behandelen of daarover vernederende uitspraken doen.

Veel succes met het zoeken van aanstootgevende zaken. Ik heb zin in het festival seizoen, ik heb mijn indianenpakje al gekocht!

Ik ben erg benieuwd naar de uitleg waarom het racistisch is om een verentooi op je hoofd te zetten en daarmee vervolgens op de foto gaan?

De hoofdingang van de VU is (onder meer dankzij allerlei beperkende regels) niet de plaats om een deel van een reservaat na te bootsen van de 'Native Americans'

Wat een gezellige jongen die Thomas, zou hij ook zo bij alle kinderfeestjes in de buurt langs gaan?

Sms ik net indiAAN naar 3040, blijk je daarmee geabonneerd te geraken van Thomas' weblog...

kost 1,30 per bericht dat hij upload en je komt er voorlopig niet van af... man, man, man, wat maakt een mens fouten.

Ach ja, ik zie nog wel één lichtpuntje: een mooi feestje vanavond!

Pagina's

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties