Antwerpen zoekt Nederlandse juffen en meesters

NIEUWS

Buitenland  27 augustus 2013

Antwerpen zoekt Nederlandse juffen en meesters

Basisscholen in Antwerpen hebben talloze onvervulde vacatures. Om het nijpende tekort op te lossen, zoekt de stad in Nederland naar leerkrachten die de grens over willen steken.

Antwerpen doet hard zijn best om Nederlandse docenten enthousiast te krijgen voor het Vlaamse onderwijs, meldt dagblad De Morgen vandaag. Hard nodig, want de stad zal in 2020 rond de 3.500 vacatures in het onderwijs hebben, terwijl er maar 1.800 leerkrachten afstuderen. De grootste problemen ontstaan op basisscholen.

'Het is hier goed toeven'

Volgens Emmy Proost, afdelingshoofd Algemeen onderwijsbeleid, hebben veel Nederlanders last van ‘koudwatervrees’. Op 8 oktober organiseert Antwerpen daarom een dag waarop nieuwsgierige docenten kennis kunnen maken met het Vlaamse onderwijs. “Dan zullen zij zien dat het hier goed toeven is.”

Buitenkans

Een buitenkans voor sommigen, want de banen liggen in Nederland niet voor het oprapen. Al jaren wordt er gewaarschuwd voor een dreigend lerarentekort, maar dat is er nog steeds niet –zeker niet in het basisonderwijs. Veel recent afgestudeerden leraren moeten genoegen nemen met tijdelijke contracten of invalbaantjes.

Topografie bijspijkeren

Afgestudeerden van een Nederlandse pabo kunnen echter niet één, twee, drie lesgeven aan Vlaamse scholieren. Proost: “Vaak moeten ze ook in het Frans kunnen lesgeven. Verder zullen ze wat bijscholing nodig hebben, bijvoorbeeld over de Vlaamse topografie.” Dat zal waarschijnlijk in samenwerking met Nederlandse hogescholen gebeuren.

HOP, Petra Vissers
hits 1180

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties