Wetenschap 02 februari 2016

Anoniem klagen mag niet meer

De VU en VUmc gaan sinds een halve maand anders om met klachten over wetenschappelijke integriteit. Volledig anonieme klachten worden niet meer in behandeling genomen. En de ombudsman wetenschappelijke integriteit is ook afgeschaft.

De ombudsman is vervangen door in totaal negen vertrouwenspersonen, twee per cluster faculteiten (alfa, gamma en bèta) en drie voor de medische faculteit. Personen die schendingen van wetenschappelijke integriteit vermoeden en die toch anoniem willen blijven, moeten in ieder geval aan één vertrouwenspersoon bekend maken wie ze zijn.

Gerommel met data

Schendingen van de wetenschappelijke integriteit zijn bijvoorbeeld gerommel met onderzoeksdata en plagiaat, maar ook incorrecte bronvermelding. Wat wetenschappelijk integer gedrag precies is, wordt vrij gedetailleerd beschreven in de ‘gedragscode wetenschapsbeoefening’ die de universiteiten opstelden. De regeling aan de VU beschrijft hoe er op de universiteit procedureel wordt omgegaan met klachten.

De vernieuwing van de klachtenregeling volgt op uitspraken in de zaak Nijkamp en Kourtit. De hoogleraar ruimtelijke economie en zijn promovenda werden door een anonieme klager beschuldigd van zelfplagiaat en datamanipulatie, wat breed werd uitgemeten in de media. De klachten werden door de VU serieus genomen, ook al waren ze anoniem, en er kwamen onafhankelijke onderzoekscommissies om ze te onderzoeken.

Op de vingers getikt

Nijkamp is inmiddels vrijgesproken van datamanipulatie, de VU is op de vingers getikt door het landelijk integriteitsorgaan Lowi en anonieme klachten worden niet meer in behandeling genomen. De gedragscode wetenschapsbeoefening van de universiteiten werd al eerder aangescherpt met een alinea over zelfplagiaat.

Marieke Kolkman

{ Lees de 2  reacties }

Door Izak van Langevelde op 02 februari 2016

Vastgesteld is dat Nijkamp zich schuldig heeft gemaakt aan dubieuze onderzoekspraktijken, aka onderzoek met schaar en lijmpot, en dat hij dan wel geen data heeft verzonnen of gemanipuleerd, maar dat zijn conclusies ook niet volgen uit de verzamelde data, die hij bovendien heeft geweigerd te delen, ondanks uitdrukkelijk verzoek van pers en collega's. Dat mevrouw Kolkman dit maar even samenvat als 'vrijgesproken van alle beschuldigen' is, heel vriendelijk gesteld, een gotspe.

De Ombudsman is afgeschaft, anoniem klagen mag niet meer, is het niet handiger maar gewoon te stellen dat VU wetenschappers zich per definitie voorbeeldig gedragen?

Door J. op 03 februari 2016

Bijzonder dit. Volgens mij zijn er veel wantoestanden in de wetenschap, ik denk dat het niet behandelen van anonieme klachten een grote stap achteruit is.