Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Annelies Verbeke
Cultuur 25 april 2018

Annelies Verbeke is de nieuwe Vrije Schrijver

Rector Vinod Subramaniam maakte gisteravond aan het eind van de Abraham Kuyper Lezing de opvolger van Bas Heijne bekend: Annelies Verbeke. Per 1 juni begint zij aan haar schrijversjaar aan de VU.

Met Halleluja won Verbeke in februari de J.M.A. Biesheuvelprijs 2018, de prijs voor de beste korteverhalenbundel van het jaar. ‘Halleluja is een doorwrochte bundel vol prachtige zinnen, sterke vondsten, geloofwaardige eigenaardigheden en personages om in je hart te sluiten - en soms ver van je vandaan te houden’, aldus het juryrapport.

Dertig dagen 
Vijftien jaar geleden verscheen haar roman Slaap!, waarmee ze de Vlaamse debuutprijs, het Gouden Ezelsoor en de Vrouw en Kultuur Debuutprijs won.
Haar roman Dertig dagen uit 2015 kreeg de lezersprijs van NRC Handelsblad, de Opzij Literatuurprijs en de F. Bordewijkprijs. De Engelse vertaling Thirty days gooide hoge ogen in de Ierse en Britse pers. De Franse vertaling Trente jours verscheen in februari dit jaar.

Annelies Verbeke (1976) uit Gent is de twaalfde Vrije Schrijver. Zie haar voorgangers aan de VU. Zij zal met studenten reflecteren op het jaarthema Connected World: "Kijken zij, ongeveer half zo oud als ik, anders naar online verbindingen? Welke invloed heeft hun omgang met het internet bijvoorbeeld op hun omgang met literatuur?" Welke machtsverhoudingen bepalen wat wij lezen, vraagt zij zich af. Verbeke wil met de studenten graag een literaire reis maken, weg van de geijkte paden.

Win Castermans
BEELD: Alex Salinas

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.