Popup-Niks-missen-2.png

Campus 20 oktober 2015

Actievoerders verstoren Dies Natalis

Vier vertegenwoordigers van de VU-afdeling van De Nieuwe Universiteit, onder wie campusdichter Charley Ranzijn, hebben zojuist de uitreiking van een eredoctoraat aan Herman van Rompuy verstoord.

Van Rompuy kreeg het eredoctoraat ter gelegenheid van de 135e Dies Natalis van de VU.

Gewapend met een spandoek ‘geen eredoctoraat voor Van Rompuy’ en een megafoon lazen drie DNU’ers hun verklaring voor. Van Rompuy staat in hun ogen voor ‘neoliberalisme’ en dus ook voor de forse bezuinigingen aan de VU, en mag daarom geen eredoctoraat krijgen.

De campusdichter droeg, gekleed in een lawaaihemd, een aantal haiku’s voor.

“Ik laat jullie uitspreken en daarna gaan jullie weg”, zei rector Vinod Subramaniam. “We zijn een universiteit en staan voor vrijheid van meningsuiting.”

Daarna ging alles op zijn VU’s. De studenten deden hun zegje en vertrokken gehoorzaam. Alleen de dichter las snel vier haiku’s voor, terwijl hij er maar één mocht van de rector.

Ook was er wat boegeroep. Iemand in de zaal riep op de studenten “af te voeren.”

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld