ACTA opent hypermoderne prekliniek

NIEUWS

Onderwijs  12 september 2017

ACTA opent hypermoderne prekliniek

De monden kunnen wel héél ver open en bij een echte patiënt zit het hoofd niet zo flexibel aan de romp. Maar verder kan een oefenruimte voor tandartsen en mondhygiënisten niet dichter bij de realiteit komen dan in de nieuwe prekliniek van ACTA.

Het is een essentieel onderdeel van de opleiding, dit skillslab. In combinatie met een virtuele omgeving (de Simodont) is dit de locatie waar studenten in de praktijk manuele en technische vaardigheden leren – zij het op plastic ‘fantoomhoofden’.  Volgens projectleider Frank van Kampen is de prekliniek van ACTA en Hogeschool Inholland nu de grootste en de nieuwste van heel Europa. Met een bijbehorend prijskaartje: de 198 behandel-units kostten alleen al €10.000 per stuk.  

Realistischer kan niet

Anders dan bij Geneeskunde werken studenten Tandheelkunde tijdens de studie al klinisch. Voor het zo ver is, in het derde jaar, kan in het skillslab uitgebreid geoefend worden. Derdejaars student Romy Doomen, met mondkapje en gehuld in paarse ACTA-polo, demonstreert tijdens de opening een nieuwe unit. “Het grote verbeterpunt ten opzichte van de oude prekliniek is dat de overstap naar een echte kliniek nu veel kleiner is. Veel realistischer dan dit kan je het niet maken”, stelt ze.

De opleiding Mondzorgkunde van Hogeschool Inholland, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT) delen het in 2010 geopende pand naast het VUmc. Bij de verhuizing naar dit pand zijn de oude preklinische behandeleenheden meegenomen, zodat eerst een gezamenlijk plan voor het state of the art-skillslab ontwikkeld kon worden.

Nu met speekselafzuigsysteem

“We hebben na de verhuizing een tijd gewacht omdat we niet wisten wat er in de toekomst nog aan fysieke oefenruimte over moest blijven”, legt ACTA-decaan Albert Feilzer uit. “Maar het was hoog tijd voor vernieuwing: de oude prekliniek was inmiddels 20 jaar oud en echt afgeschreven.” De verbouwing was volgens de decaan ‘enorm’, alleen al omdat in de nieuwe kliniek speekselafzuigsystemen gebouwd moesten worden. Hiervoor moet het volledig plafond van de onderliggende verdieping verwijderd worden.

Daarbovenop kwam een flinke tegenslag: de helft van de tafelbladen viel in de zomer van de vorkheftruck en moest opnieuw geleverd worden. Toch is het project op tijd afgekomen en kon bij de start van het nieuwe curriculumjaar direct gewerkt worden met de nieuwe behandel-units. Het aantal werkplekken is aanzienlijk uitgebreid, zodat er meer ruimte voor studenten is om de stof te oefenen die eerder is gedemonstreerd tijdens een ‘preklinisch practicum’.

Daphne Damiaans
BEELD: Daphne Damiaans
hits 2078

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties