VU 18 januari 2018

VU zoekt naar alternatief voor plagiaatchecker Turnitin

De VU is op zoek naar een goed alternatief voor Turnitin, het online softwareprogramma dat papers en scripties controleert op plagiaat. "De problemen waren al langer bekend, ook bij andere onderwijsinstellingen", zegt een voorlichter.

[UPDATE: In dit bericht stond eerder vermeld dat alle VU-studenten zonder bezwaar van Turnitin gebruikmaken. Dat klopt niet. Het bericht is daarom aangepast.]

Eerder deze week ontstond er ophef rond Turnitin omdat een filosofiestudent aan de UvA, Hans de Zwart, tevens directeur van de digitale burgerrechtenwaakhond Bits of Freedom, weigerde akkoord te gaan met de gebruikersovereenkomst van het bedrijf. De Zwart ontdekte dat Turnitin daarmee alle rechten op het werk naar zich toetrekt. ‘Je bent alle controle over je werk kwijt. Je geeft dat bedrijf en allerlei andere bedrijven die je niet kent het recht om voor altijd jouw werk te gebruiken,’ zegt hij op Folia, het journalistieke platform van de UvA.

Flexibel diensten leveren

De Zwart is de eerste student aan de UvA die in verzet komt tegen Turnitin. Ook studenten aan de VU protesteerden op de Advalvas-website al tegen de voorwaarden van Turnitin (zie de reacties onder de Canvas-blog van Nienke Stumpel). Mede daarom is de VU op zoek naar een andere manier om plagiaat te checken.

Aan Folia heeft Turnitin laten weten dat het bedrijf niet van zins is met het werk van studenten en onderzoekers aan de haal te gaan. 'De overeenkomst stelt ons in staat om onze diensten flexibel op verschillende manieren te kunnen leveren, bijvoorbeeld via Blackboard', aldus Turnitin.

Peter Breedveld

{ Lees de 2  reacties }

Door Bèta student op 18 januari 2018

Ik kan mij toch echt niet vinden in de stelling dat op de VU iedereen er mee akkoord is gegaan.

Zelfs via dit platform hebben we bezwaar gemaakt:
Met de welbekende loze beloftes als gevolg.

Het verschil is wellicht dat als ik aan mijn docenten uitleg waarom ik weiger mijn werk via Turnitin in te leveren, ze dat respecteren. Een aantal docenten heeft daarop zelf ook besloten Turnitin niet meer te gebruiken.

Door Marieke Schilp op 19 januari 2018

@Bèta student: je hebt helemaal gelijk - we hebben het bericht aangepast.