Politiek 28 mei 2018

Onderwijsminister komt honderden miljoenen tekort

Opnieuw heeft het ministerie van OCW een gat op zijn begroting: er zijn meer studenten en meer afgestudeerden dan verwacht. Het gaat de komende jaren om enkele honderden miljoenen euro’s.

Uit de nieuwe voorjaarsnota, die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt dat het ministerie van Onderwijs dit jaar 172 miljoen in de min staat. Dat komt doordat de uitgaven aan de studiefinanciering hoger zijn (82 miljoen) en doordat er meer studenten en leerlingen zijn dan ingeschat (107 miljoen). Kleine meevallers (17 miljoen) waren niet genoeg om dit weg te poetsen.

OCW hoeft de oplossing voor dit jaar niet helemaal zelf te verzinnen. Het ministerie krijgt 63 miljoen euro uit de schatkist om de tegenvaller gedeeltelijk te dekken. De rest is “gevonden op de begroting”, zegt woordvoerder Michiel Hendrikx. Deels gaat het om subsidies die nog op de plank lagen, zoals lerarenbeurzen die niet zijn benut.

Meer diploma’s

De kosten van de studiefinanciering zijn hoger omdat meer studenten hun diploma behalen dan gedacht. Deze afstudeerders kregen nog de basisbeurs en hoeven die niet meer terug te betalen. Het gaat ook de komende jaren om enkele tientallen miljoenen euro’s.

“Het klinkt misschien gek”, zegt Hendrikx, “maar het is eigenlijk goed nieuws. Er zijn meer jongeren uit het mbo naar het hoger onderwijs gegaan dan wij hadden verwacht en er zijn meer studenten afgestudeerd. Maar een meevaller voor hen is een tegenvaller op de begroting. We hebben het ook weleens andersom gehad.”

Bron: Voorjaarsnota 2018

In september presenteert het kabinet een nieuwe begroting voor de komende jaren. Tot die tijd zullen de regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) moeten zoeken naar een oplossing: geld erbij of een nieuwe bezuinigingsronde?

Het is niet de eerste keer dat het ministerie een verkeerde inschatting maakt van het aantal studenten. Vorige jaar leidde zo’n verkeerde inschatting (onder meer van het aantal internationale studenten) uiteindelijk tot een ‘doelmatigheidskorting’ (oftewel bezuiniging) van 183 miljoen.

Geen rol

Dit keer spelen de internationale studenten nauwelijks een rol in de verkeerde raming, zegt het ministerie. Weliswaar komen er nog altijd meer studenten uit het buitenland naar het Nederlandse hoger onderwijs, maar dat zagen de rekenmeesters aankomen.

De huidige doelmatigheidskorting leidt tot protest. Actiegroep WOinactie heeft het kabinet een ultimatum gesteld: de korting moet van tafel en het kabinet moet veel meer geld uittrekken voor het hoger onderwijs en onderzoek, anders volgen er protestacties in de week naar Prinsjesdag.

HOP/BB

{ Lees de 1  reacties }

Door Corine van der Meer op 10 juli 2018

Hoe is het mogelijk dat er zoveel tekort is? Wij moeten alles zelf betalen en komen nergens voor in aanmerking.
Ik heb 2 zoons, de een geboren in 1998, heeft netjes het VWO doorlopen, is gaan studeren in 2016 toen nét de studiefinanciering stopte. De ander is geboren in 2000, netjes de Havo doorlopen en in 2017 naar het HBO gegaan. Beide hebben een dure laptop aan moeten schaffen en dan nog boeken dus we zijn als ouders al ruim €8.000,- armer en dan zijn ze nog lang niet op de helft!
Nou weet ik wel dat er wel geld geleend kan worden, maar daarvan schoten mijn zoons direct in de stress: aan het eind van de studie een fikse schuld die afgelost moet worden. Ik weet ook dat je over het aflossen ervan 30 jaar mag doen, maar toch!
Ook de kinderbijslag is bij mijn jongste al een half jaar voor zijn 18e verjaardag gestopt omdat hij aan een HBO begonnen is.
Nou hoorde ik dat volgend jaar de eerstejaars studenten maar de helft van het collegegeld hoeven te betalen: hier zitten we ook naast!!
Dan het MBO. Kennissen van ons hebben een laag inkomen omdat de man zo vermogend was, dat hij al een aantal jaar geleden kon stoppen met werken. Toen zijn zoon 5 jaar geleden een MBO opleiding ging doen, keken ze naar zijn inkomen, wat dus nihil was, en zoon ontving een bijdrage van €600,- per maand!!! Belachelijk, er wordt toch zeker ook naar vermogen gekeken? Nu hoor ik zojuist in het nieuws dat MBO-ers het gereedschap niet meer zelf hoeven te betalen. Mijn zoons schaffen ook 'gereedschap' voor hun opleiding aan!! Geldt zeker weer niet voor HBO of Universiteit.....
Hoe is het mogelijk dat wij nergens gecompenseerd worden en de studenten een jaar ouder of jonger en op het MBO wel??
Ik hoop ook nog op een compensatie.