12 May 2022

Poetins politieke fans zijn niet misleid

Toen het Sovjetleger in 1956 de opstand tegen de communistische regering in Hongarije neersloeg bestormde een woedende menigte in Amsterdam het hoofdkantoor van de Communistische Partij Nederland (CPN) op de Keizersgracht. Met haar steun voor de Russische agressor liet de CPN voor veel democratisch linkse mensen haar ware gezicht zien. Degenen die nu de Russische agressor steunen staan echter aan de rechterkant. In Hongarije is dat de rechts-populistische partij van Viktor Orbán, in Frankrijk de extreemrechtse Marine Le Pen en in Nederland is het Thierry Baudet die zijn politieke loopbaan begon met het Oekraïne-referendum. Parallel aan de overweldigende steun voor Oekraïne in Europa is er een aanzienlijke politieke onderstroom die de kant van de agressor steunt. Mensen die, anders dan veel Russen, wel de beelden zien van de bombardementen en de executies van burgers. Het antwoord dat die mensen hier op internet worden gebrainwasht door Russische propaganda lijkt mij te simpel.

Ze zijn niet verdwaald op internet

Je moet het monster in het gezicht durven kijken. De diepere werkelijkheid is dat het wereldbeeld van de partij van Poetin veel overeenkomsten heeft met die van de partij van Le Pen, Orbán en de beweging van Baudet. Poetins Rusland is voor hen het laatste ‘ware’ westelijk-christelijke bastion tegen de opmars van de islam en wat zij het ‘liberale denken’ noemen. Hij is voor hen de beschermheer van conservatieve familiewaarden, diegene die zich onverholen tegen de lgbtq+-gemeenschap uitspreekt. Europa en de EU staan voor hen voor een aanval op die waarden en zijn dus de vijand en de agressor. Deze mensen zijn even onbereikbaar als destijds de Nederlandse communisten die in 1956 de inval in Hongarije steunden. Hun wereldbeeld staat net zo stevig verankerd als het beeld van Stalin toen. Ze zijn niet verdwaald op het internet, of misleid door Russische propaganda, maar steunen het gedachtegoed met overgave.

1956 liet voor democratisch links Europa zien waar het communistische gedachtegoed toe kan leiden. Waar is de rekenschap van democratisch rechts? Het wordt tijd om echt afstand te nemen van nationalistisch autoritaire stromingen op haar rechterflank.

 

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.